Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg noemt het "vervelend" dat de grap rondom de aanleg van een homowijk de media en de samenleving op het verkeerde been heeft gezet.

Hij schrijft dat in een verklaring op de website van de gemeente. Noordanus stelt dat hij de impact van zijn medewerking aan de actie heeft onderschat.

Volgens de burgemeester is hij enige tijd geleden benaderd door de stichting Roze Maandag om mee te werken aan de grap. Bij die gelegenheid is hem ook verteld dat de stichting met het idee zou komen om een "themawijk voor homoseksuelen" op te richten.

Hij schrijft dat ook de stichting de publicitaire aandacht had onderschat en dat hij het bestuur ervan woensdag heeft gevraagd om snel duidelijk te maken dat het om een grap ging. Uiteindelijk gebeurde dat woensdagavond in een persconferentie.

Reacties

De grap veroorzaakte veel opschudding en kreeg veel aandacht in de media. Homobelangenorganisatie COC in Tilburg noemt het inmiddels een "slechte, mislukte grap." Volgens voorzitter Paul Borger zijn veel leden geschrokken van het idee van een omheinde homowijk en zien ze er de humor niet van in. De coalitiepartijen in de gemeenteraad houden zich op de vlakte.

Ook bij de media viel de grap niet in goede aarde. De hoofdredacteuren van de NOS en NRC schreven een boze brief aan Noordanus en het ANP verklaarde de gemeente op een interne lijst van "dubieuze bronnen" te plaatsen, omdat er ondanks herhaalde verzoeken niet duidelijk werd gemaakt dat het om een stunt ging.

Noordanus geeft geen verdere toelichting: "Dat wil hij niet, omdat deze reactie voor zich spreekt", aldus een woordvoerder.

STER reclame