Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft het foto- en filmverbod uitgebreid van de spoedeisende hulp naar de poliklinieken. Vorige week stelde het ziekenhuis al een verbod in op de spoedeisende hulp omdat jongeren daar in toenemende mate selfies maken.

Ook in de wachtruimten van poliklinieken maken steeds meer mensen foto's van zichzelf, volgens het ziekenhuis. "Ze realiseren zich dan niet dat ze andere mensen op de foto zetten die daar niet om hebben gevraagd", zegt woordvoerder Judith Jansen van het ziekenhuis.

Niet bewust

Volgens haar kwamen er vragen van patiënten en vooral van het verplegend personeel. "Die worden geregeld op de foto gezet en wisten niet zo goed of ze patiënten daar nu wel of niet op konden aanspreken", benadrukt Jansen. "Ze voelen zich door deze actie wel gesteund om dat te doen."

In de wachtkamers van de poliklinieken wordt nu via bordjes een beroep gedaan op bezoekers en patiënten om de privacy van anderen te respecteren. Volgens Jansen heeft tot nu toe niemand problemen met de actie. "De meest mensen zeggen dat ze zich er helemaal niet bewust van zijn dat ze anderen op de foto zetten die daar niet om hebben gevraagd."

Hele ziekenhuis?

Ze sluit niet uit dat het foto- en filmverbod wordt uitgebreid naar bijvoorbeeld verpleegafdelingen of het hele ziekenhuis. Daar denkt het Amphia ziekenhuis nog over na.

Jansen benadrukt dat een foto van jezelf maken in het ziekenhuis natuurlijk nog steeds mag, maar "dan wel een foto van alléén jezelf, want daarom heet een selfie".

STER reclame