Limburg wil proefproces wietteelt

tijd van publicatie Aangepast

Acht gemeenten in Limburg willen een proefproces uitlokken over gereguleerde wietteelt. Burgemeester Depla van Heerlen wil dat voor elkaar krijgen door een vergunning te verlenen voor een hennepkwekerij.

Depla bekijkt of het de kwekerij op een legale manier de coffeeshops van wiet kan bevoorraden. Depla: "Op dit moment zijn we niet blij met de huidige situatie dat coffeeshops de wiet wel mogen verkopen, maar de productie wordt overgelaten aan criminele organisaties. Daarom zeggen we: laat een rechter nou eens uitspraak doen over de vraag of zo'n hennepkwekerij mag bestaan."

Depla kijkt nu met de gemeenten Utrecht en Eindhoven naar een 'businesscase' voor een hennepplantage. Over een half jaar verwacht hij te weten of zoiets economisch haalbaar is en juridisch verantwoord is.

Proefproces

Er komt een proefproces als het Openbaar Ministerie een 'gemeentelijke hennepplantage' oprolt en de zaak aanhangig maakt bij de rechtbank.

Ook kan er een proefproces komen als de regering naar de hoogste bestuursrechter stapt, de Raad van State.

Confrontatie

Depla zoekt op deze manier de confrontatie met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Die is tegen gereguleerde wietteelt, maar de Limburgse gemeenten zeggen dat alleen de rechter beslist of iets strafbaar is.

De gemeenten in Limburg hebben veel last van illegale wietplantages en het kost de politie en justitie veel tijd om de criminele organisaties erachter op te rollen. Door de wietteelt te reguleren, zou de overlast een stuk minder worden.

STER Reclame