Het schoonmaakbedrijf uit Waalwijk dat alleen autochtone Nederlanders in dienst wilde nemen, is failliet. In april ontstond ophef omdat het bedrijf met een advertentie uitsluitend werknemers "van Hollandse bodem" zocht.

Eigenaar Wesley de Laat zegt al een tijd lang geen rekening meer te betalen, maar niet op de hoogte te zijn van het faillissement. "Ik lig er ook niet wakker van", vertelt hij. "Het is een groot drama geweest. Ik ben in zware financiële problemen gekomen."

Bedreigingen

De eigenaar werd bedreigd om zijn advertentie, maar bleef bij zijn woorden. "Ik nodig mensen met een kleurtje niet uit om te solliciteren, ook niet als ze een Nederlands paspoort hebben", zei De Laat in april. "Ik heb niets met ze. Al zou koningin Máxima solliciteren, ze komt er niet in."

Later zei De Laat dat het om een reclamestunt ging en dat hij de dreigmails zelf had verzonnen.

Het College voor de Rechten van de Mens zei dat de advertentietekst op zichzelf niet discriminerend was, maar dat de uitlatingen van De Laat in de media dat wel waren. "De Laat zegt geen allochtonen aan te nemen. Hij sluit bij voorbaat mensen van een bepaalde afkomst uit. En dat heet discriminatie," zei voorzitter Laurien Koster.

STER reclame