NOS NieuwsAangepast

Evangelische Scholen moeten dicht

Staatssecretaris Dekker grijpt in bij een aantal evangelische basisscholen. Volgens hem voldoen de scholen van de Stichting voor Evangelische Scholen (sVES) niet aan de kwaliteitseisen van de Inspectie en is er ook geen zicht op dat de scholen snel aan een ander bestuur worden overgedragen. "Het onderwijs is er onder de maat, het bestuur zat niet goed in elkaar en en er waren onveilige situaties; dat moeten we niet willen."

Dat de zes scholen die onder de sVES vallen problemen hadden, was al langer duidelijk en de Stichting gaf eerder dit jaar aan ermee op te houden. Indien mogelijk zouden scholen aan andere besturen worden overgedragen en, als dat niet zou lukken, zouden de leerlingen op andere scholen worden geplaatst.

Volgens Dekker zal één school in Den Haag inderdaad aan een ander schoolbestuur worden overgedragen. Eén andere school in Tilburg krijgt geen geld meer, omdat die niet meer aan de stichtingsnorm voldoet en Dekker vindt dat voor vier andere scholen het bestuur geen oplossing heeft gevonden die zorgt voor kwalitatief goed onderwijs.

Aanwijzing

De staatssecretaris geeft het bestuur nu een zogenoemde aanwijzing. Dat betekent dat het bestuur ervoor moet zorgen dat leerlingen van scholen die volgens de inspectie zwak zijn, per 1 augustus onderwijs moeten volgen op een school van een ander bestuur. Als die aanwijzing niet wordt opgevolgd, krijgen de scholen veel minder geld.

Het instrument van de aanwijzing is nog niet eerder gebruikt. Het is een nieuwe methode om in te grijpen bij falende scholen.

Onzekerheid

Volgens Dekker heeft het bestuur van de Stichting aangegeven dat er meer tijd nodig is om tot een overdracht van scholen te komen, zonder hierbij een tijdslimiet aan te geven. Hij vindt dat de "gemengde signalen" over de toekomst tot onzekerheid leiden bij leerlingen, ouders en personeel.

Hij heeft hulp aangeboden, maar volgens de staatssecretaris maakt het bestuur daar geen gebruik van. Daarom heeft hij nu besloten om in te grijpen.

De staatssecretaris wil niet speculeren over de vraag of de problemen iets te maken hebben met religie. Eerder waren er bijvoorbeeld misstanden op de islamitische school Ibn Ghaldoun. Volgens Dekker is er geen patroon en maakt het niet uit wat voor school het is. "In de Koran en de Bijbel staat niet dat je scholen slecht moet besturen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl