De Franse president Hollande heeft de zware mishandeling van een Roma-tiener veroordeeld als "ongelooflijk en niet te rechtvaardigen". Hij wil dat er alles aan gedaan wordt om de daders te vinden.

De 16 jaar oude jongen werd vrijdag door gemaskerde mannen uit het zigeunerkamp in een voorstad van Parijs ontvoerd. Door de lokale bevolking werd hij van diefstal beschuldigd. Hij werd opgesloten in een kelder en mishandeld.

200 Roma ontvluchtten daarop het zigeunerkamp. De jongen werd in een supermarktkar achtergelaten. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en wordt kunstmatig in coma gehouden. Volgens de burgemeester van Pierrefitte-sur-Seine was de jongen een notoire dief.

Uitzettingen

De Roma zijn een politiek heet hangijzer in Frankrijk. De conservatieve president Sarkozy besloot in 2010 de illegale zigeunerkampen aan te pakken, omdat die naar zijn zeggen "broeinesten van criminaliteit" waren.

In augustus 2010 begon Frankrijk met het uitzetten van Roma. Directe aanleiding hiervoor was een aanval op een politiebureau door Roma-jongeren, nadat Franse agenten een zigeuner doodschoten die weigerde te stoppen bij een controle.

De EU kondigde in 2013 een juridische procedure aan tegen Frankrijk, omdat het met de uitzetting van Roma-zigeuners de EU-regels overtrad. Maar Frankrijk ontruimt, onder de socialistische president Hollande, nog steeds kampen en zet nog steeds Roma het land uit.

Er wonen naar schatting 20.000 Roma in Frankrijk. Volgens mensenrechtenorganisaties neemt het geweld tegen Roma in Frankrijk toe.

STER reclame