"Dit is een belangrijke eerste stap", zegt Marcel Gotlieb over het opstappen van de top van de Nederlandse Zorgautoriteit. Hij is de broer van klokkenluider Arthur Gotlieb, die erachter kwam dat de top van de NZa belangrijke informatie uit rapporten schrapte. Begin januari gaf hij zijn bevindingen aan de leiding van de zorgautoriteit, twee weken later pleegde hij zelfmoord.

De gegevens die uit de rapporten werden gehaald gingen over de financiële situatie van Nederlandse ziekenhuizen. Die bleek voor verschillende ziekenhuizen slechter te zijn dan uit de rapporten bleek. Ook werd uit het dossier van Arthur Gotlieb duidelijk dat het niet goed gesteld was met de veiligheid van vertrouwelijke gegevens bij de zorgautoriteit en dat minister Schippers van Volksgezondheid de organisatie onder druk zette om extra geld aan het Rotterdamse Oogziekenhuis te geven.

Bewijs voor gelijk

Na het overlijden van Arthur Gotlieb gaf zijn familie een kopie van het dossier aan de NOS en aan NRC Handelsblad. De familie wilde daarmee voorkomen dat zijn dood voor niets was geweest. In april publiceerden de omroep en de krant een reeks verhalen over de NZa.

Ook al waren de onthullingen toen geen directe aanleiding voor het aftreden van de NZa-top, toch bewijst het in de ogen van Marcel Gotlieb het gelijk van zijn broer. "Zo zie ik dat wel ja", zegt hij. "Nu kan een interim-manager aan de slag met waar het werkelijk om gaat: het opschonen van de zorgautoriteit. Dan kan het weer een fatsoenlijke toezichthouder worden."

STER reclame