1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Top zorgautoriteit treedt af

De twee bestuursleden van de Nederlandse Zorgautoriteit stappen op. Dat hebben ze aan minister Schippers laten weten. Schippers benoemt zo snel mogelijk een interim-voorzitter.

Zaterdag bracht NRC Handelsblad naar buiten dat bestuursvoorzitter Theo Langejan buitenlandse dienstreizen geregeld laat betalen door bedrijven die opdrachten uitvoeren voor de NZa of door instellingen waarop de NZa toezicht houdt.

De krant keek ook naar het declaratiegedrag van Langejan en zijn collega-bestuurder Eitel Homan. De krant schreef dat de toezichthouder voor zichzelf andere maatstaven hanteert dan voor de instellingen waarop toezicht wordt gehouden.

De twee bestuursleden nemen afstand van de aantijgingen in de media en schrijven dat ze opstappen "in het belang van de NZa".

Saint-Paul-de-Vence

SP, PVV en GroenLinks vonden dit weekend al dat minister Schippers moest ingrijpen bij de Nederlandse Zorgautoriteit. De Tweede Kamer reageert nu met instemming op het opstappen van de NZA-bestuurders. Kamerleden noemen het een terecht en verstandig besluit.

Langejan is sinds zijn aantreden in 2010 zeker zestien keer op kosten van bedrijven en zorginstellingen op dienstreis geweest. Hij ging onder meer naar een hotel bij Saint-Paul-de-Vence aan de Franse Rivièra, waar hij was uitgenodigd door medicijnfabrikant Pfizer.

De NZa is de centrale toezichthouder in de zorg. De organisatie let op het gedrag van zorgverzekeraars en -aanbieders en stelt regels over tarieven, prestaties en budgetten.

Oriënteren op baan

Langejan gaat nu voor maximaal een jaar bij de Algemene Bestuursdienst werken. In die periode kan hij zich oriënteren op een nieuwe baan, schrijft Schippers in de Kamerbrief.

Homan blijft aan tot er een interim-voorzitter is gevonden voor de NZa. Hij blijft tot het einde van zijn termijn, 1 oktober 2014, werken voor de overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl