OM: Nederlander spil fiscale fraude

Via Nederlandse trustkantoren en brievenbusfirma's is jarenlang geld weggesluisd naar allerlei belastingparadijzen. Het Openbaar Ministerie verdenkt een Nederlander in Dubai ervan de spil te zijn. Er zou voor in totaal 123 miljoen euro zijn witgewassen door belastingontduiking, meldt het Financieele Dagblad.

Justitie heeft in de strafzaak 'Trust EU' elf mensen en vijftien firma's op het oog die met fictieve transacties de belastingen ontdoken zouden hebben. De hoofdverdachte is de Nederlander Erwin de Ruiter. Hij spreekt tegenover het FD de beschuldigingen tegen. Hij zou een zakelijk conflict hebben met een vroegere zakenpartner, die in 2010 aangifte tegen hem deed.

Rolling Stones

Buitenlandse bedrijven brachten onder meer muziekrechten, auteursrechten, beeld en merkrechten als licenties onder bij zogeheten 'doorstroomvennootschappen' in Nederland, die de rechten als sublicenties doorverkochten aan derden.

Op zich is dit legaal. Veel multinationals doen of deden dat, van Google, Apple en Starbucks tot de Rolling Stones en U2.

In de strafzaak 'Trust EU' zou er sprake zijn van honderden valse, fictieve transacties. Over de uitgaande royalty's hoeft in Nederland geen belastingen betaald te worden. Via een belastingparadijs werd het geld vervolgens belastingvrij of witgewassen teruggesluisd naar de eigenaar van de rechten.

Tot juli 2012 zou er door fouten in de Wet toezicht trustkantoren (Wtt) nauwelijks of geen toezicht geweest zijn op deze doorstroomvennootschappen.

Belastingparadijs

Nederland ligt al enige tijd onder vuur vanwege de fiscale constructies en gunstige belastingregels rond brievenbusfirma's, trustkantoren en doorstroomvennootschappen. Nederland heeft met veel landen belastingverdragen afgesloten om dubbele belastingen te voorkomen en daardoor is Nederland aantrekkelijk voor bedrijven die op zoek zijn naar gunstige en zo laag mogelijke belastingafdrachten.

Buitenlandse bedrijven profiteren hiervan door geldstromen via doorgaans legale Nederlandse fiscale constructies te laten lopen. De constructies leveren Nederland meestal ook belastinginkomsten en werkgelegenheid op.

De Tweede Kamer heeft steeds meer bedenkingen en wil af van het imago van Nederland als belastingparadijs. Ook Brussel onderzoekt de Nederlandse belastingconstructies. Werkgeversorganisaties waarschuwen voor het verlies van internationale bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl