NOS NieuwsAangepast

Obama tekent homo-besluit

De Amerikaanse president Barack Obama ondertekent een executive order waardoor het bedrijven die werken voor de overheid wordt verboden te discrimineren op seksuele geaardheid of geslacht.

Het Witte Huis probeert via het Congres een wetswijziging door te voeren die het werkgevers verbiedt homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te discrimineren. Maar daar is veel weerstand tegen.

Presidentieel besluit

Het afgelopen jaar vaardigde Obama op tal van andere gebieden executive orders uit. Activisten voor homorechten hebben hem daarom onder druk gezet nu hetzelfde te doen voor hun zaak.

Een executive order is een presidentieel besluit waarmee Obama zaken binnen de overheid kan regelen. Het besluit is op te vatten als een wet die van kracht is binnen de overheid. Hij geldt niet voor alle burgers, want dan moet hij eerst worden goedgekeurd door het Congres.

Homohuwelijk

Obama heeft sinds hij aantrad als president al diverse dingen gedaan voor homoseksuelen. Hij heeft het don't ask, don't tell-beleid afgeschaft dat het homo's onmogelijk maakte om in het leger voor hun geaardheid uit te komen. Tijdens zijn herverkiezingscampagne in 2012 kwam hij op voor het homohuwelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl