1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

VN gruwt van massa-executies Irak

De massa-executies in Irak zijn vrijwel zeker oorlogsmisdaden. Dat zegt de VN-commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay naar aanleiding van de publicatie van foto's van de moordpartij.

Volgens haar zitten strijders die banden hebben met de islamitische terreurbeweging ISIS achter de "koelbloedige, systematisch uitgevoerde executies". De executies op de foto's zijn uitgevoerd in de omgeving van de stad Tikrit, zegt Pillay.

Geen proces

Gisteren plaatste ISIS de schokkende foto's op internet. Te zien is hoe mannen worden afgevoerd en in greppels worden beschoten.

De honderden doden zijn volgens Pillay onder anderen militairen en politieagenten die zich hadden overgegeven of gevangen waren genomen. "Ze zijn zonder proces omgebracht", zegt ze.

"ISIS heeft het over het vermoorden van een 'kudde schapen'. Ze willen het land op die manier in een chaos storten", zegt Pillay.

Bombarderen

ISIS is in het noorden van Irak aan een opmars bezig en streeft naar een eigen staat die moet bestaan uit Syrië, Libanon en Irak. De Verenigde Staten houden de mogelijkheid open om de militante beweging te stoppen met luchtaanvallen.

Ook staat de VS open voor overleg met aartsvijand Iran over de situatie in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl