NOS NieuwsAangepast

ISIS wint meer terrein in Noord-Irak

Strijders van de radicaal-islamitische groepering ISIS hebben in het noorden van Irak de stad Tal Afar in handen. De burgemeester van de stad zegt tegen persbureau AP dat zijn stad vanochtend kort voor zonsopgang werd ingenomen. Inwoners bevestigen dat.

In Tal Afar, zo'n 150 kilometer van de grens met Syrië, wonen zo'n 200.000 mensen. Het was een van de laatste steden in Noord-Irak, buiten het Koerdische deel, die nog niet in handen waren van het soennitische ISIS.

Inwoners van Tal Afar zeggen dat er grote angst is onder de achtergebleven bevolking. De meesteb zouden de stad al hebben verlaten en zijn vertrokken naar Koerdisch gebied, dat wordt beschermd door de peshmerga, de Koerdische strijdkrachten.

Sektarisch conflict

Ook verslaggever Lex Runderkamp, die in Noord-Irak is, merkt dat de Iraakse bevolking zich grote zorgen maakt. "Men vreest niet alleen de strijd tussen het leger en ISIS. Degenen die sympathiseren met ISIS doen op eigen initiatief aanvallen op sjiitische medebewoners, nog voordat ISIS er is."

Volgens Runderkamp worden de oude tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen versterkt en dreigt een groot conflict.

Mortiergranaten

ISIS-strijders zouden zich ook ophouden bij Bagdad. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bij een legeroperatie net buiten de hoofdstad zeker 56 "terroristen" gedood.

Volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er mortiergranaten neergekomen op de internationale luchthaven van Bagdad. Een woordvoerder van de luchthaven en een Iraakse staatstelevisiezender bestrijden dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl