Door NOS-correspondent Marieke de Vries

De elf uur tijdverschil met Brazilie breekt voetballiefhebbend China deze weken behoorlijk op. De meeste wedstrijden beginnen om drie uur 's nachts. En ook al doen ze zelf niet mee, veel Chinezen willen geen wedstrijd missen. Daarom is er een levendige handel in ziekbriefjes ontstaan. Online zijn valse verwijsbrieven van gerenommeerde ziekenhuizen te koop voor 300 yuan (35 euro). Door die aan je werkgever te geven kun je een dag thuis in bed blijven na een nachtelijke voetbalwedstrijd. Op sociale media wordt het al Chinese wereldbekerziekte genoemd.

China is in de ban van (soms letterlijk) adembenemend voetbal. De 51 jarige Li Mingqiang heeft nooit de eindstand van Nederland-Spanje geweten; halverwege de wedstrijd werd hij onwel en overleed aan een hartaanval. Hij had 's avonds met vrienden buiten de deur gegeten en ze thuis uitgenodigd om samen de wedstrijd te kijken.

Ze hadden er allemaal weken naar uitgekeken en waren er opgewonden over. Li speelde op de middelbare school zelf ook voetbal en schopte het zelfs tot het lokale prof-elftal. Hij moest later stoppen vanwege zijn lengte. Maar de liefde voor het spel bleef, net als bij zoveel Chinezen. Even voor de rust voelde Li, die al hartproblemen had, zich niet goed. Zijn vriend belde een ambulance, maar hij overleed later in het ziekenhuis. Zaterdag is hij gecremeerd.

In China was het drie uur 's nachts toen Nederland tegen Spanje speelde. Daarom vergde het nogal wat uithoudingsvermogen voor de Chinese voetbalfans om wakker te blijven. In het Zuidoosten van China werd dat een 25-jarige jongen fataal. Zijn familie vond hem rond zes uur 's ochtends achter zijn laptop met de voetbaluitzending nog aan. Hij ademde al niet meer. Volgens de lokale politie is hij overleden omdat hij wakker was gebleven voor de wedstrijd.

Op zaterdag spijbelden in Wuhan meer eindexamenkandidaten dan in andere jaren voor hun examen Engels. Ze zeiden dat ze zich te gedeprimeerd voelden door het verlies van Spanje en zich niet konden concentreren. Studenten die voor Nederland waren geweest zeiden juist dat ze het gevoel hadden dat ze veel beter gepresteerd hadden dan ze verwacht hadden. Uit een enquette bleek dat 40% van de studenten tot vroeg in de ochtend naar de wedstrijd had gekeken.

De openingswedstrijd tussen Brazilie en Kroatie werd volgens staatszender CCTV door 51 miljoen Chinezen bekeken.

STER reclame