NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Advies: mijd bepaalde regio's Kenia

"Een onverminderd hoge terroristische dreiging", zo spreekt het ministerie van Buitenlandse Zaken over het geweld in Kenia. Het ministerie raadt daarom af om naar bepaalde gebieden in het land af te reizen.

Van een negatief reisadvies voor het hele land is nog geen sprake, maar "we houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten", zegt een woordvoerder.

Kenia wordt al jaren geteisterd door gewelddadige acties van de terroristische organisatie al-Shabaab. Ook toeristische gebieden, zoals het district Lamu waar de aanslagen van vannacht plaatsvonden, worden niet ontzien. Lamu wordt als onveilig beschouwd, onder meer vanwege het risico van een ontvoering.

In grote steden zoals Mombasa en de hoofdstad Nairobi is het volgens het ministerie onverstandig om drukke plaatsen op te zieken zoals busstations, winkelcentra en markten. Bij hotels, cafés en restaurants, maar ook bij ambassades en overheidsgebouwen moeten mensen extra waakzaam zijn.

Ook wordt ontraden om 's avonds en 's nachts te reizen, onder meer vanwege het risico op overvallen en berovingen. Als er overdag gereisd wordt, is het niet onverstandig om met meerdere voertuigen en goed bevoorraad op pad te gaan, zo meldt het ministerie, dat dit advies overigens al enkele dagen op zijn website heeft staan.

Het ministerie verwacht dat het geweld de komende tijd niet minder zal worden, onder meer vanwege de gewelddadige situatie in buurland Somalië. Ook daar pleegt de terroristische organisatie al-Shabaab aanslagen, zoals vorige maand bij het parlementsgebouw in de Somalische hoofdstad Mogadishu.

STER reclame