Willy Overtoom op de Copacabana

time icon Aangepast

Het blijft speciaal om tijdens het wereldkampioenschap in Brazilië te kijken naar spelers uit de eredivisie of spelers die ooit in onze competitie actief zijn geweest. Bij Japan tegen Ivoorkust stonden Keisuke Honda, Maya Yoshida, Salomon Kalou en Wilfried Bony nog tegenover elkaar. En Bosnië-Herzegovina debuteerde op het WK met oud-Spartaan en ex-AZ'er Haris Medunjanin.

En dan is er nog de speler die tegenwoordig bij AZ onder contract staat, maar helaas ontbreekt in de selectie van Kameroen. Hij werd geboren als Williamssteve Mbonkone-Sebé, maar wij kennen hem beter als Willy Overtoom. Tot zijn eigen teleurstelling geen WK voor de middenvelder, maar vanaf vandaag is Willy toch een beetje in Rio.

Ik denk dat het iets na negen uur was toen collega Tom Egbers en ik even voor ons hotel in het zonnetje stonden. De ochtendvergadering achter de rug en het ontbijt net achter de kiezen. We genoten van de grote groepen Argentijnse voetbalsupporters die zich aan de overkant van de straat onder luid gezang verzamelden.

Het Argentinië van Lionel Messi speelde zondagavond de eerste wedstrijd van het WK in Rio en de invasie van Argentijnen zette zaterdagavond al in. Maar al snel werd mijn aandacht niet langer getrokken door de gestreepte shirts van de Argentijnen, maar door een ander traditioneel voetbalshirt in de kleuren zwart-wit.

Dat van Heracles Almelo met rugnummer 23 en de naam Overtoom op de achterkant. Tom had het shirt van Willy persoonlijk gekregen, keurig opgevouwen en meegenomen in zijn koffer met als doel het in Rio de Janeiro van eigenaar te laten wisselen.

Tom is geboren en getogen in Almelo en van kleins af aan heeft hij zijn club vanaf de tribune toegejuicht. En als echte clubman is het hem een doorn in het oog dat er langs de branding van de oceaan bijna 24 uur door jongens in diverse voetbalshirts wordt gevoetbald, maar dat niemand het zwart-wit van Heracles draagt.

Vanaf vandaag is dat anders. Tom heeft na een strenge selectie het shirt aan een van de talenten van het strand gegeven.

Apetrots keek hij bij het verlaten van het strand nog eens om. Vanaf vandaag voetballen Neymar, Messi, Ronaldo, Van Persie en Kaka gewoon met Willy Overtoom. Dagelijks langs de Copacabana. Daar mogen Willy en Tom best trots op zijn.

STER Reclame