Bij een terreuraanslag in Kenia zijn zeker 48 doden gevallen, meldt het Keniaanse Rode Kruis. Gewapende mannen vielen in kustplaats Mpeketoni eerst een politiebureau aan. Daarna werden twee hotels in brand gestoken en een bank aangevallen. Ook werden mensen op straat onder vuur genomen.

Een woordvoerder van het leger zegt dat de mannen aan het eind van de dag het stadje in twee busjes binnenreden en om zich heen begonnen te schieten. Het was op dat moment druk in het centrum. Veel mensen zaten in bars naar het WK voetbal in Brazilië te kijken.

Al-Shabaab

Volgens sommige berichten was er urenlang geweervuur te horen. Daar kwam een eind aan toen de aanvallers ervandoor gingen. Getuigen zeggen dat ze zo'n dertig aanvallers hebben gezien.

Volgens de legerwoordvoerder zijn de aanvallers vermoedelijk leden van al-Shabaab, de aan al-Qaida gelieerde terreurgroep uit Somalië. Mpeketoni ligt niet ver van de grens met Somalië. Er wonen vooral christenen.

Gewaarschuwd

Veiligheidsexperts hebben de bevolking in verschillende Afrikaanse landen gewaarschuwd voor terreuraanslagen tijdens het WK voetbal. Tijdens het vorige WK sloeg al-Shabaab toe in de Ugandese hoofdstad Kampala. Bij een bomaanslag op een bar waar mensen naar een wedstrijd zaten te kijken, vielen toen 74 doden.

De waarschuwingen lijken effect te hebben. In bars in de Keniaanse hoofdstad Nairobi was het op de eerste dagen van het WK opvallend rustig. Ook in Nigeria, waar de islamitische terreurgroep Boko Haram zeer actief is, mijden voetballiefhebbers bars waar wedstrijden te zien zijn.

Winkelcentrum

Al-Shabaab was in september vorig jaar verantwoordelijk voor de terreuraanval op een winkelcentrum in Nairobi. In mei kwamen bij bomaanslagen in Nairobi zeker tien mensen om. Ook die aanslagen werden toegeschreven aan al-Shabaab.

STER reclame