De drie Israëlische tieners die sinds donderdag worden vermist, zijn volgens premier Netanyahu ontvoerd door een terreurgroep. Netanyahu zei dat daarover geen twijfel mogelijk is.

Israël is een uitgebreide operatie begonnen om te voorkomen dat de tieners worden meegenomen naar de Gazastrook. Israël wil zo voorkomen dat Hamas de drie gebruikt als ruilmiddel bij onderhandelingen.

Netanyahu gaf de Palestijnse autoriteit de schuld van de ontvoering. Palestijnse functionarissen zeggen dat ze Israël helpen bij de zoektocht naar de verdwenen tieners. Israël heeft inmiddels meer dan tien Palestijnen opgepakt.

Amerikaanse nationaliteit

Ook de identiteit van de tieners is bekendgemaakt. Het zijn de 16-jarige Naftali Frenkel en Gilad Shaar en de 19-jarige Eyal Yifrach. Volgens Israëlische media heeft Frenkel ook de Amerikaanse nationaliteit.

De tieners verdwenen op de Westelijke Jordaanoever. Twee van hen zijn leerlingen van een religieuze school in een kibboets. Zij verdwenen toen ze aan het liften waren. De derde tiener was een leerling van een school in Hebron.

Het is de grootse ontvoering van Israëliërs in lange tijd. De ontvoering zet de Palestijns-Israëlische relatie verder onder druk. De spanningen zijn toch al opgelopen door de recente vorming van een Palestijnse eenheidsregering die de steun heeft van Hamas.

STER reclame