NOS NieuwsAangepast

Urinetest voorspelt succes ivf

Artsen hebben een urinetest ontwikkeld die voorspelt of een vrouw zwanger kan raken van een ivf-behandeling. "Door de test weten we wie er zwanger wordt en wie niet", zegt een van de twee artsen van het Rotterdamse Erasmus MC, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Joop Laven.

Een bepaalde verhouding tussen een aantal bacteriën in de urine voorspelt de slagingskans. "Dat konden we in eerste instantie met 98 procent zekerheid stellen, en na het verbeteren van de test met 100 procent", zegt Laven.

Besparing

Jaarlijks ondergaan ongeveer negenduizend vrouwen een vruchtbaarheidsbehandeling. De behandelingen kosten in totaal zo'n 48 miljoen euro. Met de test kunnen van tevoren ongeveer drieduizend vrouwen kunnen worden uitgesloten. Dat levert een besparing op van 11 à 12 miljoen euro.

De bacteriën die gemeten worden, komen niet in de baarmoeder voor. "Maar ze werken blijkbaar als een soort verklikker voor de innestelingscapaciteit van het baarmoederslijmvlies voor teruggeplaatste embryo's", concludeert Laven.

Groter onderzoek

Om te controleren of de resultaten van de eerste test kloppen, volgt een tweede onderzoek. Dat begint volgende maand. Laven hoopt die data over een half jaar tot een jaar te kunnen analyseren. De artsen hebben een kwart miljoen subsidie gekregen.

Voor de vrouwen die kunnen worden uitgesloten van een vruchtbaarheidsbehandeling, is er momenteel geen alternatief. Antibiotica veranderen de bacteriële omgeving slechts tijdelijk. "We mikken nu op leefstijlverandering of verandering in de voeding om dat bacteriële klimaat wel te veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl