De geschiedenis van 200 jaar koninkrijk trekt vanmiddag voorbij in Apeldoorn, aan de hand van bijzondere voertuigen, loopgroepen en muziekkorpsen. Dit Grand Defilé bij Paleis Het Loo, dat onderdeel is van de viering van 200 jaar Koninkrijk, wordt bijgewoond door prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

De NOS zendt het defilé, dat uit ruim 170 onderdelen bestaat, vanaf 12.45 uur rechtstreeks uit op Nederland 1 en NOS.nl. Langs de route worden zo'n 100.000 toeschouwers verwacht.

Rolls Royce

Naast historische taferelen en voertuigen uit onder meer de Industriële Revolutie, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de periode van de wederopbouw en de jaren 60 komen ook 'de Oranjevorsten' uit de afgelopen 200 jaar voorbij.

Een originele reiscoupé uit 1810 vervoert koning Willem I, zijn opvolgers Willem II en III rijden langs in klassieke landauers en koningin Wilhelmina zit in een van oorsprong Engelse koets, die in het bezit is geweest van Buckingham Palace. De koets uit 1848 lijkt sterk op de koninklijke Gouden Koets, die Wilhelmina cadeau kreeg bij haar inhuldiging in 1898.

Ook rijdt een Rolls Royce Silver Wraith Landaulette mee in de stoet. De wagen heeft tussen 1958 en 1980 leden van de koninklijke familie en vele buitenlandse vorsten en staatshoofden vervoerd. Hetzelfde geldt voor de originele Minerva van prins Hendrik uit 1925.

Dakota

Het defilé start met een fly-by van historische vliegtuigen, waaronder een Spitfire uit 1937. Het eenpersoons jachtvliegtuig heeft nog deelgenomen aan de geallieerde invasie van Normandië. Na de oorlog is het vliegtuig overgenomen door de Nederlandse luchtmacht.

Ook de Dakota PH-PBA heeft een roemruchte historie. Het toestel, gebouwd in 1944, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet door de Amerikaanse Air Force bij de operatie Market Garden.

Na de oorlog kwam het toestel korte tijd in bezit van prins Bernhard en werd het onder zijn naam ingeschreven als de PH-PBA. Vanaf 1947 werd de Rijksluchtvaartdienst eigenaar en fungeerde het toestel als eerste regeringsvliegtuig. De koninklijke familie en diverse kabinetsleden hebben met deze Dakota gereisd.

Apeldoorn

De Oranjes hebben in de afgelopen 200 jaar een bijzondere band gehad met Apeldoorn. De koningen Willem I en III verbleven graag op Paleis Het Loo en koningin Wilhelmina woonde er na haar aftreden tot aan haar dood in 1962. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wonen sinds hun huwelijk in Apeldoorn, vlak bij het paleis.

Het monument De Naald, dicht bij Paleis Het Loo, was een geschenk van de burgerij ter ere van het huwelijk van prinses Wilhelmina en prins Hendrik in 1901. Als dankbetuiging aan haar ouders zijn ook Willem III en Emma afgebeeld op het monument. Ter nagedachtenis aan Willem I staat er in het centrum een borstbeeld.

NOS 200 jaar Koninkrijk: defilé in Apeldoorn, 12.45 - 14.55 uur, Nederland 1 en NOS.nl

STER reclame