De Europese Unie is bereid om Moskou aan te laten schuiven bij de gesprekken over een handelsverdrag met Oekraïne. Het verdrag was de aanleiding voor de crisis in Oekraïne. Tot nu toe weigerde de EU om met Rusland over de inhoud van het verdrag te praten.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie deed het aanbod in een telefonisch gesprek met de Russische president Poetin. Volgens EU-ambtenaren gaat het om een "significante stap". Poetin heeft volgens een verklaring het aanbod aanvaard.

Naar verwachting tekenen Oekraïne en de EU het verdrag op 27 juni. Moskou is bang dat het een bedreiging vormt voor de economische ontwikkeling in Rusland en heeft gedreigd met tegenmaatregelen.

De Gucht

Dat de EU bereid is om nu met Rusland over het verdrag te praten, betekent niet dat de Russen invloed kunnen uitoefenen op de inhoud. Brussel wil wel met Moskou praten over de consequenties van het verdrag. Waarschijnlijk zullen de Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht en de Russische minister van Economische Zaken de gesprekken voor hun rekening nemen.

De later afgezette president Janoekovitsj weigerde in november vorig jaar het verdrag te tekenen. Volgens de EU nam hij dat besluit onder Russische druk.

STER reclame