Nederlandse fans hebben de verrassende 5-1 overwinning van Oranje op Spanje flink gevierd. Zo gingen op het Museumplein in Amsterdam voetbalfans uit hun dak na het laatste fluitsignaal.

De mensen waren door het dolle heen, zegt NOS-verslaggever Roel Pauw. Hij hoorde vooral de woorden 'revanche' en 'vernedering'. "Na ieder doelpunt gooiden de mensen liters bier door de lucht, waardoor mijn voeten nu vastplakken", aldus Pauw.

15.000

Veel mensen op het plein hadden de overwinning van het Nederlands elftal niet verwacht. Door het verlies tegen Spanje in de WK-finale van vier jaar geleden, werd de overwinning extra uitbundig gevierd.

Op het Museumplein stonden drie grote schermen, waarop de wedstrijd was te volgen. Een van de schermen had een afmeting van honderd vierkante meter. Volgens de organisatie van het evenement waren er 15.000 mensen.

Kort na het fluitsignaal was het Museumplein weer vrijwel helemaal leeg. De gemeente Amsterdam twitterde dat de burgemeester vanwege de overwinning heeft besloten dat de cafés een uur langer open mogen blijven.

Den Haag

Ook in andere steden in Nederland werd de overwinning gevierd. Zoals in Den Haag op het Jonckbloetplein. Op het plein zijn geregeld rellen geweest na wedstrijden van het Nederlands Elftal, maar volgens de politie is het er rustig gebleven. Wel werden enkele mensen opgepakt voor het gooien van vuurwerk. Op het Kaapseplein in de Haagse wijk Transvaal moest de ME ingrijpen nadat jongeren over auto's liepen.

In Rotterdam gingen gelukkige fans de straat op. Zo ontstond op het Hofplein een verkeersopstopping.

Ook in Maastricht wisten de Oranjefans niet wat hun overkwam.

In Hoogeveen verzamelden zich veel mensen bij een rotonde waar het de afgelopen jaren een aantal keren mis is gegaan. Nu kwamen er zo'n 100 mensen op af, maar het bleef feestelijk. Een automobilist die met zijn auto rondjes op de rotonde reed, raakte een vrouwelijke toeschouwer, maar die raakte niet gewond. De politie heeft de man aan de kant gezet en meegenomen.

Salvador

Oranjesupporters in het Braziliaanse Salvador waren getuige van de overwinning. Het Nederlandse politieteam dat de fans in Brazilië begeleidt liet via Twitter weten dat de sfeer erg goed is en dat er geen incidenten zijn geweest. Op het vliegveld in Salvador toonden de supporters van andere landen zich sportief.

Gisteren waren tientallen Nederlanders het slachtoffer van zakkenrollers op een plein in Salvador.

STER reclame