NOS NieuwsAangepast

CPB: weg Amelisweerd nu zo laten

De omstreden verbreding van de snelwegen A12 en A27 bij Utrecht kan het beste een paar jaar worden uitgesteld. De fileproblemen ten zuidoosten van Utrecht zijn nog niet zo groot dat verbreding nodig is. Dat concludeert het Centraal Planbureau na onderzoek van de geplande wegverbredingen.

Het kabinet wil de A27 bij Amelisweerd verbreden naar 2x7 rijbanen. En op de langere termijn zou ook de ring A12 bij Utrecht worden verbreed. Het CPB heeft deze plannen nog eens doorgerekend.

De plannen voor verbreding van de A27 zijn omstreden omdat daarvoor een stuk bos moet worden gekapt met zo'n 150 bomen.

Meer rijstroken zonder verbreding

Volgens het CPB is de verbreding van de A27 naar 2x7 rijbanen niet de enige oplossing voor de filedruk. Ook de aanleg van meer rijstroken binnen de bestaande verkeersbak bij Amelisweerd is een veilige oplossing. En dat heeft als voordeel dat de weg bij Amelisweerd niet hoeft te worden verbreed.

Het kabinet had die variant in een eerder stadium geschrapt omdat die niet veilig zou zijn. Maar op basis van de nu beschikbare veiligheidsrapporten, zegt het CPB, kan dit alternatief niet op voorhand worden uitgesloten.

Alternatieven

Het CPB stelt ook dat als de plannen worden uitgesteld, er meer tijd is om de alternatieven voor de verbreding van de snelwegen nog eens te onderzoeken.

Kabinet

Het kabinet houdt vast aan de verbreding van de A27, zo laat minister Schultz van Verkeer aan de Tweede Kamer weten. Volgens de minister zijn de afgelopen jaren verschillende alternatieven onderzocht en blijkt dat verbreding noodzakelijk is om ook de doorstroming van het Nederlandse wegennet in de toekomst te garanderen.

Rijkswaterstaat wil na de zomer gaan beginnen met het voorbereidende werk voor de verbreding van de A27.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl