NOS Nieuws Politiek Aangepast

Kabinet pakt bonussen banken aan

Bonussen van bankiers mogen maximaal nog maar 20 procent van het vaste salaris zijn. Dat is de kern van een wetsvoorstel van minister Dijsselbloem. Het voornemen stond al in het regeerakkoord en Dijsselbloem had zijn plan ook al eerder bekendgemaakt, maar nu is het ingediend bij de Tweede Kamer.

Dijsselbloem benadrukte dat de financiële sector een gematigd beloningsbeleid moet hebben en dat "perverse prikkels" moeten worden voorkomen. Het voorstel is na het advies van de Raad van State wel iets afgezwakt. Maar volgens de minister is 99 procent hetzelfde gebleven.

Vertrekregeling

De minister wilde bijvoorbeeld voor alle medewerkers van banken de vertrekregeling beperken tot één jaarsalaris. Dat gaat nu alleen gelden voor mensen die het beleid bepalen.

Dijsselbloem is niet bang dat veel bankmedewerkers naar het buitenland vertrekken, omdat ze daar meer kunnen verdienen. "Zoveel banen zijn er niet in het buitenland en in individuele gevallen kan toch een hogere bonus worden gegeven, bijvoorbeeld aan een ICT-medewerker met een bijzondere deskundigheid."

STER reclame