In Afrika zijn vorig jaar 20.000 olifanten afgeslacht om hun ivoor. Dat schatten natuurbeschermers na de inbeslagname van slagtanden in verscheidene Afrikaanse landen. Voor het eerst is de ivoorhandel in Afrika groter dan die in Azië.

Vooral in Kenia, Tanzania en Uganda werden olifanten door stropers gedood. Internationale natuurorganisaties hebben daar eerder al bij de overheid aan de bel getrokken om iets tegen de olifantenstroperij te doen.

Het ivoor werd tijdens politieacties ontdekt in onder meer containers in de Keniaanse havenstad Mombasa. Ook in Uganda zat een grote partij slagtanden verstopt in containers.

Minder

Wel zeggen natuurbeschermers dat er vorig jaar in Afrika minder olifanten zijn gedood dan de twee jaren daarvoor. Dat zou komen door strengere wetten en meer aandacht van het publiek voor het probleem.

Congo

In Congo krijgen stropers steeds meer de overhand, zegt de directeur van het Garamba National Park. De afgelopen twee maanden zijn in zijn park 68 olifanten gedood, dat is vier procent van het totaal aantal olifanten.

Sommige olifanten zijn vanuit helikopters doodgeschoten. Daarna zijn met een kettingzaag de slagtanden verwijderd. Ook werden hersenen en genitaliën weggesneden.

Volgens de directeur van het park zijn onder de stropers oud-militairen.

STER reclame