Door onze redactie in Berlijn

Wat doe je als de Amerikaanse geheime dienst niet schroomt om de telefoon van de bondskanselier af te luisteren? Dan organiseer je feestjes tegen de Amerikaanse geheime dienst. Niet met drank en muziek, maar met laptops en een computernerd die je alles leert over het beschermen van jouw privacy. In Berlijn worden deze zogeheten cryptoparty's wekelijkse gehouden.

De organisatoren van de cryptoparty zijn bijna net zo goed verscholen als klokkenluider Edward Snowden. Alleen twee kleine posters wijzen erop dat achter een grote ijzeren deur het evenement plaatsvindt. Vier betonnen trappen in een obscuur halletje leiden uiteindelijk naar het hol van de echte computerliefhebber.

Hier staan laptops uitgeklapt op tafel, afgewisseld met boeken en folders over veilig sociaal netwerken. Een tiental mannen heeft de locatie gevonden en worden warm onthaald door software-expert Michael.

Bier en zelfbescherming

Hij hoopt dat de deelnemers zijn informatie doorgeven. "Zo kunnen we Berlijn veiliger maken. Niet via sociale media of WhatsApp, want camera's en telefoons zijn bij het feestje niet toegestaan."

Deelnemers leren onder het genot van een biertje de beginselen van cryptografie, een techniek die informatie versleutelt die verzonden moet worden. Zo kunnen ze onder meer hun email beschermen tegen een meelezende geheime dienst. Want als zelfs de gegevens van de Duitse bondskanselier niet veilig zijn, hoe veilig zijn dan de jouwe?

De enige manier

Het NSA-schandaal heeft de Duitsers wantrouwig gemaakt. "In 2013 werd persoonlijke informatie van 16 miljoen Duitsers door cybercriminelen gestolen. Daarom is het nu tijd voor internet en veiligheid", zegt Christian Vandrei, een van de organisatoren van cryptoparty's in Berlijn.

Vandrei is niet de eerste die de bijeenkomsten organiseert. Eind 2012 hield klokkenluider Edward Snowden al zo'n feestje op Hawaï. Volgens de Amerikaan is versleuteling de enige manier om chat en email te beschermen. Alleen zo kan de geheime dienst niet meer over de schouder meekijken.

Als fietsen op een superfiets

Experts zijn de deelnemers na één cryptoparty echter niet. Daarvoor moeten ze meerdere feestjes bezoeken. "Je moet het vergelijken met een superfiets waar je ook langzaam op moet leren fietsen", zegt Michael tegen de overweldigde deelnemers.

Wel kan aan het einde van de avond elke bezoeker een veilige versleutelde email versturen. Het enige nadeel is dat dit alleen werkt als vrienden en familie het programma ook gebruiken. Hiervoor hebben de organisatoren een oplossing. Binnenkort willen ze cryptoparty's in de woonkamer organiseren voor families en vriendengroepen.

STER reclame