Hij was een succesvolle projectontwikkelaar, maar de laatste jaren is Chipshol-eigenaar Jan Poot toch vooral bekend door zijn niet aflatende juridische strijd tegen zijn veronderstelde kwelgeesten: Joris Demmink, oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch, Schiphol en de Rijksoverheid.

Poot (1924) wordt rijk met zijn bedrijf Eurowoningen, dat tussen 1960-1971 23.000 huizen neerzet. Hij bouwt ook winkelcentra, vakantieparken en een skiresort in Frankrijk.

Chipshol

Midden jaren 80 wil de projectontwikkelaar zijn expertise gebruiken om een droom te realiseren: Schiphol City, de zakenstad van de toekomst. "Een groen centrum van internationale allure ten zuiden van Badhoevedorp, een magneet voor hoogwaardige werkgelegenheid", zegt een website van Poot.

Samen met compagnon Harry van Andel richt Poot ontwikkelingsmaatschappij Chipshol op. Het bedrijf koopt grote stukken relatief goedkope landbouwgrond aan rond de luchthaven.

Tien jaar later is Chipshol eigenaar van zo'n 600 hectare grond rond Schiphol, vooral in de driehoek tussen de A4, A5 en A9 onder Badhoevedorp. "We waren veruit de grootste ontwikkelingsmaatschappij rond de luchthaven", zegt zoon Peter Poot.

Conflicten en procedures

Dan gaat het mis. Zakenpartner Van Andel wil tegen de zin van Poot grond verkopen aan Schiphol. Het zakelijke conflict loopt uit op een rechtszaak, die Poot in eerste instantie verliest.

Hij laat er het niet bij zitten en krijgt een paar jaar later gedaan dat de uitspraak wordt vernietigd. Maar dan heeft Van Andel al de helft van de grond van de hand gedaan.

Jan en Peter Poot, die het stokje bij Chipshol heeft overgenomen, vinden dat ze worden tegengewerkt bij de ontwikkeling van hun plannen en beginnen de ene na de andere procedure om hun gelijk te halen.

Oud-rechters

Ze beschuldigen oud-rechters Westenberg en Kalbfleisch van corruptie. Kalbfleisch, inmiddels topman van de NMa, is bevriend met Van Andel en zou hebben geregeld dat Westenberg in het voordeel van zijn vriend oordeelde. Westenberg was de rechter in de zaak midden jaren 90 die Poot van Van Andel verloor.

Beiden worden in hoger beroep vrijgesproken en krijgen een schadevergoeding.

NMa

Ook verliest Chipshol een procedure tegen Schiphol bij de NMa. Door allerlei regelgeving voor de luchtvaart zou het bedrijf niet in staat zijn om zijn terreinen te ontwikkelen, terwijl Schiphol zelf wel mag bouwen.

De mededingingsautoriteit oordeelt dat de luchthaven geen misbruik maakt van zijn dominante positie om Chipshol dwars te zitten.

Demmink

De meest recente zaak die vader en zoon Poot voeren is die tegen Joris Demmink, oud-topman van het ministerie van Justitie. Demmink zou de kwade genius zijn achter het dwarsbomen van hun plannen bij Schiphol. Bovendien beschuldigen ze hem in grote krantenadvertenties van pedofilie.

Met hun Stichting De Roestige Spijker krijgen ze gedaan dat getuigen worden gehoord over het mogelijke seksueel misbruik. Het onderzoek tegen Demmink loopt nog.

De moegestreden familie Poot gooit nu de handdoek in de ring en stopt met Chipshol. Uiteindelijk wist Jan Poot van zijn grote visie alleen een bedrijventerrein bij Schiphol-Rijk te realiseren.

STER reclame