De Britse premier Cameron probeert met een media-offensief te voorkomen dat de Luxemburgse christen-democraat Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie wordt. In een artikel in een aantal Europese kranten stelt hij dat het onzin is dat de Europese kiezers hem hebben gekozen.

De vier grootste fracties in het Europees Parlement hebben gisteren Herman van Rompuy, die namens de regeringsleiders zoekt naar een nieuwe commissievoorzitter, laten weten dat Juncker het moet worden. De christen-democraten, sociaal-democraten, liberalen en groenen vinden dat hij de baan moet krijgen omdat hij de kandidaat is van de fractie die de meeste stemmen kreeg bij de Europese verkiezingen.

Bondskanselier Merkel zou Van Rompuy hebben gevraagd haast te maken met een aanbeveling voor Juncker. Ze drong er afgelopen week bij Cameron op aan zijn verzet te staken. Merkel wil dat de Europese regeringsleiders zich op hun top eind deze maand achter Juncker scharen.

Verhevigd

Maar Cameron heeft zijn verzet nu juist verhevigd. Hij wijst er in zijn krantenartikel op dat de meeste Europeanen bij de Europese verkiezingen thuisbleven.

Verder schrijft Cameron dat veruit de meeste Europese kiezers geen idee hadden dat Juncker kandidaat was voor de voorzitterspost. "Hij ging niet op verkiezingstournee. De kiezers stemden voor parlementsleden, niet voor de voorzitter van de Europese Commissie. De heer Juncker stond nergens kandidaat en werd door niemand gekozen".

Cameron is vooral tegen Juncker omdat hij in Britse ogen veel te veel macht bij Brussel wil leggen.

Rutte

Premier Rutte herhaalde na de ministerraad dat hij nu niet wil ingaan op namen van kandidaten. "Wie Nederland gaat steunen, beslissen we pas als er overeenstemming is over het EU-beleid."

Hij zei dat hij niets tegen Juncker heeft, maar dat dat niet betekent dat die het ook wordt. Rutte benadrukte dat de Europese Raad van ministers een kandidaat voordraagt en dat die moet worden goedgekeurd door het Europees parlement. Minister Timmermans: "We hebben tegen niemand bezwaar."

STER reclame