UEFA-voorzitter Michel Platini vindt dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter zich niet herkiesbaar moet stellen. Dat heeft de Franse preses van de Europese voetbalbond aan de Franse sportkrant L'Équipe laten weten.

"Ik steunde Blatter in 1998, maar ik steun hem niet langer in 2014. In 2011 vroeg hij de steun van de UEFA met de boodschap dat het zijn laatste termijn zou zijn. De FIFA heeft een frisse wind nodig. Een nieuw mandaat is niet goed voor het voetbal."

Platini noemt het "een optie" dat hij zichzelf kandidaat stelt in 2015.

Blatter zet door

Blatter kondigde woensdagmiddag in São Paulo op het FIFA-congres aan zich herkiesbaar te stellen voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter, ondanks de kritiek van Europese bondsvoorzitters, van wie Michael van Praag het voortouw nam.

Blatter zelf liet weten dat de directe kritiek van de KNVB en de FA een klap in zijn gezicht was. "Ik ben in al die jaren nog nooit zo weinig respectvol behandeld, op het veld of in de vergaderzaal."

Kritiek

Blatter is al sinds 1998 FIFA-president. Recentelijk is de kritiek op de FIFA aangezwollen, onder meer door corruptieschandalen rond de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Van Praag zei dinsdag tegen Blatter, tijdens een UEFA-bijeenkomst, onder meer: "Kijkt u weleens op Twitter? Dan ziet u dat miljoenen mensen tegen u zijn."

STER reclame