Geen nieuw onderzoek leenstelsel

tijd van publicatie Aangepast

Minister Bussemaker wil geen nieuw onderzoek laten doen naar de effecten van het leenstelsel voor studenten. Het CDA-Kamerlid Rog had om aanvullend onderzoek gevraagd, omdat hij vindt dat de minister van de verkeerde cijfers uitgaat.

Rog zei in de Tweede Kamer dat de minister het Centraal Planbureau (CPB) "heeft laten gokken" naar de gemiddelde hoogte van de schuld die studenten door het leenstelsel opbouwen.

Volgens het CPB gaat het om om een bedrag van 21.000 euro. Maar Rog gaat ervan uit dat uitwonende studenten die vijf jaar over hun studie doen, een gemiddelde schuld opbouwen van 32.000 euro.

Gek maken

Bussemaker liet een hele stapel rapporten zien van onderzoeken die al gedaan zijn. Die komen onder meer van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Gerenommeerde instituten", zei Bussemaker.

"Mijn punt is dat we elkaar met al deze onderzoeken helemaal gek kunnen maken. En we kunnen elkaar ook nog gek maken met heel veel nieuwe onderzoeken. Maar naar mijn idee is datgene dat we nu hebben, het best denkbare."

Er wordt dinsdag gestemd over het voorstel voor nieuw onderzoek, dat ook ondertekend is door SP, PVV, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus/Klein. Het voorstel zal het niet halen omdat de partijen die een akkoord over het leenstelsel bereikten (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) tegen zijn.

STER Reclame