NOS SportAangepast

Spelregels: slaat hockey door?

Het doorwisselen van spelers, het gebruik van de videoscheidsrechter, de selfpass, de tijdstraf. Hockey loopt volgens velen voorop in de ontwikkeling van spelregels om de sport attractiever te maken. "Maar we moeten oppassen dat we niet doorslaan", zegt Peter von Reth.

De Nederlandse oud-scheidsrechter heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in het hockey. Van arbiter tot lid van de internationale spelregelcommissie. In verschillende hoedanigheden maakte hij vanaf 1992 ontelbare grote toernooien mee.

Videoscheidsrechter

Von Reth was mede-initiator van de videoscheidsrechter, die in 2006 werd ingevoerd. "Het was een wens van trainers, spelers en media. En het bestuur van de internationale bond ging erin mee. Met als doel: een zwart-wit-beslissing nader bekijken. Dus: binnen of buiten de cirkel, wel of niet over de doellijn. Dat soort situaties."

De veldscheidsrechter mocht de hulp van zijn video-collega inroepen, maar inmiddels heeft de regel zich geëvolueerd en kunnen ook spelers een beroep doen op de second-opinion. "Ze kunnen nu alles vragen. Je krijgt zogenaamde team-referrals. Er zijn wedstrijden met vijf aanvragen die soms anderhalve minuut duren."

Stapje te ver

De aanleiding is tegenwoordig echter vaak een interpretatie van een scheidsrechter en niet een zwart-witgeval. Von Reth: "Een scheidsrechter fluit bewust niet, omdat hij voordeel toepast. Moeten we dan wel naar de videoscheidsrechter? Die heeft die interpretatie niet. Die zit boven met een scherm en kan alleen een situatie beoordelen. De videoscheidsrechter heeft het hockey veel gebracht, maar we gaan een stapje te ver."

De Nederlandse oud-arbiter constateert dat teams de regel zelfs gebruiken in hun tactiek. "In de laatste minuten van de wedstrijd wordt wel eens een referral aangevraagd voor iets waarvan ze weten dat ze ongelijk hebben. Puur om de counter eruit te halen. Ze kunnen het maar één keer doen, maar toch."

Eén keer, want als de aanvragende ploeg geen gelijk krijgt, is het team het recht op videogebruik kwijt.

Selfpass

Een ander voorbeeld van vernieuwing en verbetering is de invoering van de selfpass: een speler hoeft bij een vrije slag of een inslag de bal niet naar een ander te spelen, maar houdt 'm zelf in bezit. Von Reth: "Het hockey is er ongelooflijk veel sneller door geworden. En een bijkomend voordeel: spelers hebben geen tijd om te reageren tegen de scheidsrechter, want de tegenstander gaat er met de bal vandoor."

De Nederlandse voetbalbond heeft al een paar keer aangeklopt bij Von Reth. "Twee maanden geleden nog, bij de EHL. Er is een projectcommissie die spelregelwijzigingen onderzoekt. Maar het bestuurlijke systeem in het voetbal is wat logger, dus het duurt allemaal langer eer het er doorheen komt. Hockey is progressiever."

Uitproberen

In het hockey durft men bovendien nieuwigheden uit te proberen. En waar nodig weer te schrappen uit de spelregels. De regel rond het eigen doelpunt is daar een voorbeeld van. Die werkte niet en werd dus weer teruggedraaid.

Misschien is de nieuw in te voeren speeltijd wel eenzelfde lot beschoren. "Op vijf olympische kwalificatietoernooien worden vier kwarten van vijftien minuten gespeeld. De nationale bonden gaan er niet toe over."

"Het is ook geen spelregelverandering, maar een formatverandering. Laten we het maar eens uitproberen. Is het niks, dan verdwijnt het weer. Dat kan in het hockey", besluit Von Reth.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl