De NAVO heeft een spoedzitting gehouden over de situatie in Irak. Turkije had daar om gevraagd. Het was een bijeenkomst van de ambassadeurs van de NAVO-landen.

Volgens een van de deelnemers heeft Turkije de andere landen bijgepraat, en niet gevraagd om hulp. "De geallieerden volgen de gebeurtenissen nauwlettend en met grote zorg", zo voegde hij eraan toe.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Davutoglu, heeft gemeld dat de extremistische groepering ISIS de Turkse consul in Mosul en zijn staf heeft ontvoerd. Hij zei dat Turkije het niet onbeantwoord zal laten als ook maar een van de gevangenen iets overkomt. "Niemand moet proberen Turkije te testen." Davutoglu benadrukte dat alle gijzelaars ongedeerd zijn.

De extremisten houden volgens hem 80 Turken gevangen, onder wie 49 medewerkers van het consulaat. Volgens Turkse media zijn er ook een paar kinderen onder de gijzelaars. De anderen zijn Turkse vrachtwagenchauffeurs.

Legertop

Voordat Turkije naar de NAVO stapte, hielden premier Erdogan en president Gül in Ankara spoedberaad met de stafchef van het leger en andere hoge veiligheidsfunctionarissen.

Strijders van de extremistische groepering ISIS namen dinsdag in Irak de noordelijke stad Mosul in. De soennitische opstandelingen veroverden een dag later ook delen van de Iraakse stad Tikrit. De industriestad Baiji viel eveneens in handen van strijders van ISIS.

STER reclame