NOS SchaatsenAangepast

ISU kiest voor EK kleine vierkamp

Op het ISU-congres in Dublin is besloten dat met ingang van het schaatsseizoen 2016/2017 de Europese kampioenschappen kleine vierkamp/afstanden worden ingevoerd. Dat toernooi komt dan in de plaats van de huidige EK allround.

De 10 kilometer voor de mannen en de 5 kilometer voor vrouwen verdwijnen derhalve bij de EK van het programma. De mannen zullen de allroundtitel betwisten over 500 m, 1.000 m, 1.500 m, en 5.000 m; de vrouwen rijden de 500 m, 1.000 m, 1.500 m en 3.000 m.

Massastart en ploegenachtervolging

Daarnaast zullen tijdens de EK kleine vierkamp dus ook individuele titels worden verdeeld. Tevens worden de massastart en ploegenachtervolging toegevoegd aan het programma. Het is verder nog niet duidelijk in welke vorm het toernooi georganiseerd zal worden. Dat wordt op het volgende ISU-congres, dat in 2016 gepland staat, besloten. Het is de bedoeling dat in 2017 voor het eerst de 'nieuwe' Europese kampioenschappen worden verreden.

Arie Koops, directeur sport van de KNSB, reageerde opgelucht. "Noorwegen wilde zelfs de EK helemaal afschaffen, maar dat voorstel kwam er gelukkig niet door. Er waren dertig stemmen voor en zes tegen, dus dat was duidelijk", aldus Koops. "In welke vorm de nieuwe Europese kampioenschappen worden georganiseerd is nog de vraag, daar valt nog weinig over te zeggen. In 2016 wordt alles duidelijk."

2x500 meter blijft intact

Een ingrijpend voorstel van de ISU om voortaan slechts één 500 meter te rijden op de WK afstanden kwam er niet doorheen. "Daar zullen de Nederlandse sprinters heel blij mee zijn", zegt Koops.

"Het is eerlijker als je twee keer een 500 meter moet rijden. Daarvan hebben we de ISU wel kunnen overtuigen. De toelichting van alle tegenstanders was overtuigend genoeg. Voorlopig zal daar geen verandering in komen."

Massastart: zestien ronden

Koops liet nog weten dat er een aanpassing is bij de massastart. "Er is besloten dat de massastart voortaan zestien ronden telt, zowel bij de mannen als de vrouwen. Dat waren er eerst nog twintig bij de mannen en vijftien bij vrouwen."

Er was ook een voorstel van de KNSB dat er niet doorheen kwam. De Nederlandse langebaanschaatsers mogen de komende twee jaar tijdens wereldbekerwedstrijden niet rijden in merkenpakken - schaatspakken waarop meer ruimte zou zijn voor sponsors. De KNSB bracht dat punt in, vooral op verzoek van de commerciële teams.

De komende dagen staan in Dublin nog een paar onderwerpen op het programma. Zo gaat het onder meer over de toekomst van het langebaanschaatsen. Vooral de lange afstanden staan ter discussie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl