NOS NieuwsAangepast

Teeven is niet bang voor klopjacht

Staatssecretaris Teeven is niet bang voor een klopjacht op Volkert van der Graaf. "We hebben geregeld dat de veiligheid van Volkert gewaarborgd is", zegt hij. Verder willen hij en minister Opstelten niet reageren op het nieuws dat de moordenaar van Pim Fortuyn in Apeldoorn woont.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is niet betrokken bij het informeren van buurtbewoners, omdat dat volgens het ministerie een taak van de burgemeester is. De huisvesting van Van der Graaf wordt geregisseerd door het Openbaar Ministerie en de reclassering.

Veiligheid

Ook wat betreft de veiligheid is niet het ministerie, maar de lokale driehoek (burgemeester, politie en OM) in Apeldoorn belast met het nemen van maatregelen. "De minister is alleen betrokken via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)", zegt NOS-specialist politie en justitie Ilan Sluis. "De beveiliging valt onder het stelsel Bewaken en Beveiligen, onderdeel van de NCTV."

"Opmerkelijk genoeg is dat stelsel opgezet na de moord door Van der Graaf op Fortuyn", zegt Sluis. "Het is opgezet vanuit de gedachte dat een dergelijke moord niet meer mocht voorkomen. Informatie over bedreigingen van politici en belangrijke personen moest centraal verzameld worden. Informatie over dreigingen van de veiligheidsdiensten worden met de lokale driehoek gedeeld."

Opstelten en Teeven doen verder geen mededelingen. Ze verwijzen allebei naar de persconferentie van de Apeldoornse burgemeester Berends, later vandaag.

Voorwaarden

Na zijn vrijlating zijn er aan Van der Graaf voorwaarden opgelegd. Erop toezien dat hij zich daaraan houdt, is ook een taak van de reclassering. "Van der Graaf heeft bijvoorbeeld een enkelband. Hij mag niet in bepaalde plaatsen komen, zoals Hilversum (plaats delict), Den Haag (Residentie), Rotterdam, (thuisbasis Pim Fortuyn) en Tilburg (woonplaats slachtoffer Hans Smolders)", zegt Sluis. "Bovendien moet hij verplicht naar een psycholoog of psychiater, mag hij niet met de media praten en moet hij zich op gezette tijden melden bij de reclassering."

"Een deel van deze voorwaarden is redelijk normaal voor iemand die vervroegd in vrijheid wordt gesteld", zegt Sluis. "Het mediaverbod wordt slechts incidenteel ingezet. In deze zaak meent het OM dat maatschappelijke onrust moet worden voorkomen door uitspraken van Volkert van der Graaf. Ook zou media-aandacht zijn reïntegratie kunnen verstoren die recidive moet voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl