Strijders van de extremistische islamitische groepering ISIS hebben een dag na de inname van Mosul ook de industriestad Baiji in het noorden van Irak veroverd. In de stad is een grote olieraffinaderij gevestigd.

Volgens ooggetuigen zijn een gerechtsgebouw en een politiebureau door militanten in brand gestoken. Gevangenen werden vrijgelaten.

Waarschuwing

De 250 bewakers van de raffinaderij zijn uitgeweken naar een stad in de omgeving. Ze trokken zich terug nadat een delegatie van de aanvallers lokale leiders in de stad had gewaarschuwd.

Volgens een inwoner van Baiji, een stad met ongeveer 200.000 inwoners, hadden de strijders hun komst gisteren al aangekondigd. Tegen de avond kwamen ze de stad binnen in tientallen voertuigen. Het werk in de raffinaderij, een van de grootste van het land, zou gewoon doorgaan.

Syrië

Uit Syrië komen berichten dat islamitische strijdgroepen een nieuw offensief willen beginnen om ISIS-rebellen uit de provincie Aleppo te verdrijven. ISIS is in het noordwesten van Irak aan de winnende hand, maar stuit in Syrië op verzet van andere militante islamitische strijders.

Het Islamitisch Front meldt dat gisteren drie Syrische dorpen op ISIS zijn veroverd en dat daarbij zeventien tegenstanders zijn gedood.

STER reclame