In diverse steden in Europa protesteren taxichauffeurs tegen nieuwe diensten zoals Uber en Ugo. In steden in Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland komen tienduizenden taxichauffeurs bij elkaar in protestbijeenkomsten.

Verwacht wordt dat de bijeenkomsten het verkeer in de Europese steden flink zullen verstoren. Er zijn protestbijeenkomsten aangekondigd in onder meer Madrid, Barcelona, Parijs, Londen, Berlijn, Keulen en Hamburg.

Oneerlijk

De chauffeurs noemen de apps oneerlijke concurrentie. Bestuurders die via een app hun diensten aanbieden hoeven vaak geen taxivergunning te hebben. Ze zijn daardoor ook minder gebonden aan regels dan reguliere taxichauffeurs.

Het komt erop neer dat taxichauffeurs vinden dat hun werk wordt bedreigd door de moderne techniek. De voorzitter van een Britse organisatie voor directeuren van bedrijven, het Institute of Directors, zegt dat de boze chauffeurs de vooruitgang niet kunnen tegenhouden.

Groot succes

Er zijn diverse taxi-apps. Over het algemeen kunnen mensen via zo'n app een taxi reserveren en vaak ook de ritprijs afspreken. Bij reguliere taxi's gaat het reserveren via een taxicentrale en geeft een taximeter aan het eind van de rit de prijs aan.

De taxi-apps zijn een groot succes. De waarde van het Amerikaanse Uber werd onlangs al geschat op 12 miljard dollar. Om de concurrentie het hoofd te bieden is een aantal taxicentrales inmiddels met een eigen app gekomen.

Geen verbod

Eurocommissaris Neelie Kroes vraagt de tegenstanders de feiten onder ogen te zien. "Digitale vernieuwingen, zoals taxi-apps, zijn hier om te blijven. We moeten ermee werken, en ze niet tegenwerken." Eerder noemde ze het verbod van Uber in Berlijn en Brussel "19de-eeuws"

Minister Kamp heeft zelfs gezegd dat hij de wet eventueel wil aanpassen als dat nodig is om de taxi-apps mogelijk te maken.

STER reclame