NOS VoetbalAangepast

WK 2006: veldslag in Neurenberg

In de aanloop naar het WK voetbal in Brazilië duikt NOS.nl in de historie van het WK. Vandaag een terugblik op het toernooi van 2006, het toernooi dat voor Oranje eindigde in een rode waas.

Het WK van 2006 in Duitsland is geen toernooi waar veel Oranjefans met positieve gevoelens aan terug zullen denken. Het debuut van Marco van Basten als bondscoach op een eindtoernooi, eindigde al in de achtste finales. Het duel met de Portugezen had weinig te maken met voetbal. Het werd een slagveld.

Voor Edwin van der Sar betekende het duel tegen Portugal zijn 113e interland, waarmee hij record-international werd. De doelman werd in de poulefase slechts één keer gepasseerd. Servië Montenegro en Ivoorkust werden met respectievelijk 1-0 en 2-1 verslagen, waarna Argentinië op 0-0 gehouden werd.

Slag van Neurenberg

In de slag van Neurenberg mochten Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst vroegtijdig gaan douchen. Namens de Portugezen haalden Costinha en Deco het laatste fluitsignaal niet. Bovendien vielen er liefst acht gele kaarten te noteren. Een nieuw record.

Uiteindelijk was één doelpunt beslissend. De treffer kwam op naam van de Portugees Maniche. Hij soleerde halverwege de eerste helft door de defensie van Oranje en haalde fraai uit. Phillip Cocu raakte de lat en Dirk Kuijt kreeg in de slotfase nog een grote kans om een verlenging uit het vuur te slepen, maar het bleef 1-0.

Voor de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov was de achtste finale een nachtmerrie. De Rus werd overladen met kritiek en uit het toernooi gehaald. Korte tijd later beëindigde hij zijn loopbaan.

Duits zomersprookje

De beschamende uitschakeling van Nederland deed het imago van Oranje geen goed. Onze Oosterburen rekenden juist af met het imago van saai en defensief voetbal. Onder leiding van bondscoach Jürgen Klinsmann verrast 'die Nationalelf' al in de groepsfase met fris en aanvallend voetbal. Als ook Zweden en Argentinië aan de zegekar worden gebonden, beginnen de Duitse voetbalfans stilaan te dromen van een zomersprookje.

Maar in de halve finale tegen Italië gaat het in de slotfase van de verlenging alsnog mis. Fabio Grosso en Alessandro Del Piero scoorden in respectievelijk de 119e en 120e minuut. Een droom viel in duigen.

Finale van dé kopstoot

De finale gaat tussen Italië en Frankrijk, twee landen die het beste voor het laatst bewaarden. Italië ontdeed zich in de achtste finale pas in de slotminuut van Australië, dat met Guus Hiddink aan het roer voor het eerst voorbij de groepsfase raakt. De Fransen overtuigen allerminst in de groepsfase, maar vanaf de tweede ronde worden achtereenvolgens Spanje, Brazilië en Portugal geklopt.

De eindstrijd in Berlijn wordt de wedstrijd van dé kopstoot. Verdediger Marco Materazzi provoceert Zinedine Zidane tot het geven van een kopstoot. Met tien man sleept Frankrijk zich toch naar een beslissende strafschoppenserie. Daarin speelt opnieuw Grosso een hoofdrol. Hij schiet de vijfde strafschop binnen en bezorgt zijn land de vierde wereldtitel.

Dé kopstoot zou later vereeuwigd worden door de Algerijnse kunstenaar Abdel Abdessemed. Het standbeeld werd geplaatst voor het Centre Pompidou in Parijs. In 2013 werd het beeld verplaatst naar Qatar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl