De Egyptische president Sisi heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven 'alles te doen wat nodig is' om seksueel geweld in zijn land tegen te gaan. De aankondiging komt een dag na gevallen van seksueel misbruik en geweld tijdens inauguratiefeesten bij het aantreden van de nieuwe president.

Als het aan de Egyptische president ligt moeten aanranders straks maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Ook wordt seksueel misbruik voortaan als een misdrijf gezien.

Gisteren zijn zeven mannen aangehouden in verband met de aanranding van een studente tijdens de feesten. Volgens een recent Brits onderzoek zijn vrouwen in Egypte het slechtst af in vergelijking met de andere landen in de Arabische wereld.

Angelina Jolie

Niet alleen in Egypte, maar ook in het Verenigd Koninkrijk wordt groots ingezet op de strijd tegen seksueel misbruik. Vandaag is in Londen een conferentie gestart, op initiatief van de Amerikaanse Hollywoodactrice Angelina Jolie en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Jolie en Hague willen seksueel misbruik in conflictgebieden verminderen.

Jolie vindt dat er een internationaal protocol voor onderzoek naar seksueel geweld in conflictsituaties moet komen. Ook worden landen opgeroepen hun militairen te trainen in het voorkomen van seksueel geweld. "Het is een mythe dat verkrachting een onvermijdelijk onderdeel van conflicten is. Het is een oorlogswapen dat wordt gebruikt tegen burgers'', zei Jolie in haar openingstoespraak.

De conferentie in Londen is volgens omroep BBC de grootste ooit over het onderwerp. Vertegenwoordigers uit 150 landen, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, doen mee aan de vier dagen durende top. Donderdag bezoekt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de bijeenkomst.

STER reclame