NOS NieuwsAangepast

DNB: dit is geen peptalk

Het is onmiskenbaar, zegt de Nederlandsche Bank: de Nederlandse economie verbetert langzaam, maar zeker. Het jaar begon dan wel met een flinke krimp, maar daar moeten we niet al te zwaar aan tillen, volgens directeur Job Swank. Het roept de vraag op of de centrale bank niet een beetje té positief is en de boel probeert omhoog te praten.

Peptalk

Volgens Swank is dit geen peptalk om burgers meer vertrouwen te geven. "Deze beschuldiging krijg ik voor het eerst. Bij eerdere sombere ramingen heb ik dit verwijt niet gehoord. We denken ontzettend goed na of we dit beeld neer willen zetten, maar gezien alle signalen vind ik het zo verantwoord."

Gevaar

"Bijna alle seinen staan op groen," zegt Swank. De lage inflatie is ook gunstig voor huishoudens, die zo immers meer waar voor hun geld krijgen. Maar de inflatie mag niet zo lang zo laag blijven, zegt Swank. Is de inflatie op dit moment gevaarlijk laag?

"Op dit moment ligt de inflatie dicht bij het nulpeil en dan moet je je afvragen welk beleid je moet gaan voeren en dat is de vraag die de ECB zich stelde en waarop actie is gevolgd."

"Waar je echt op moet letten zijn de inflatieverwachtingen. Zolang de prijzen nog blijven stijgen is er niet zoveel aan de hand. Wij verwachten over twee jaar hogere prijzen van goederen en diensten dan nu. Dat betekent dat je als consument nu geen prikkel hebt om aankopen uit te stellen. Dus we zijn best wel optimistisch."

Uit de kast

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week nogal wat uit de kast getrokken om de economie te stimuleren en de lage inflatie een duw omhoog te geven. De vraag is of dat pakket aan maatregelen ook de Nederlandse economie gaat helpen.

Swank denkt dat vooral de zuidelijke eurolanden er profijt van zullen hebben, maar indirect kan dat ook positief uitpakken voor het Nederlandse bedrijfsleven.

"We weten dat als je veel geld in de economie pompt de prijzen van goederen en diensten uiteindelijk gaan stijgen. De ECB gaat meer geld uitlenen aan banken en banken moeten ervoor zorgen dat het terecht komt bij het bedrijfsleven. Dat zal helpen als banken zelf een tekort aan geld hebben. Het is niet gezegd dat dit nu het geval is."

"Maar het helpt Nederlandse bedrijven wel als bedrijven in Zuid-Europa meer krediet krijgen dus meer gaan uitgeven. Daardoor ontstaat een extra afzetgebied voor Nederlandse bedrijven. Maar de maatregelen kunnen ook effect hebben op de wisselkoers van de euro en dat kan exporterende bedrijven helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl