Angelina Jolie heeft er twee jaar keihard voor gewerkt, en vandaag is het eindelijk zover: geen rode lopers en galajurken, maar een bloedserieuze top over seksueel geweld in conflictgebieden. Ruim honderd landen zitten de komende vier dagen in Londen aan tafel om over het probleem te praten.

Het is de grootste bijeenkomst ooit over het onderwerp. Naast de landen zijn ook religieuze leiders, goede doelen en 900 experts van de partij. Het doel: seksueel geweld in oorlogsgebieden stoppen.

Volgens Nikki de Zwaan van Care Nederland worden verkrachtingen als wapen ingezet. "Mannen kunnen zo controle uitoefenen over de vrouwen van hun tegenstanders. Het is gekoppeld aan de maatschappelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen die al voor een oorlog bestond. Maar na de oorlog gaan veel mannen door met verkrachten omdat dat in de oorlog 'normaal' was."

Angelina Jolie en William Hague bij de opening van de top - ANP

Gelijken

Jolie heeft samen met William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, gewerkt aan de top. "Als vrouwen zo vreselijk worden behandeld in oorlogstijd, worden ze nooit als gelijken behandeld in vredestijd", zegt Hague. "Dat mogen we niet toestaan."

Volgens Hague is het belangrijk dat grote landen actie ondernemen, maar ook dat mensen zoals Jolie meedoen aan de campagne. "Ze is ongelooflijk betrokken, weet veel van het probleem af en komt met heel veel ideeën voor de campagne. We hebben er twee jaar lang samen aan gewerkt, en blijven dat ook doen."

Angelina Jolie en William Hague bij de opening van de top - ANP

Verbannen

Ook John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is aanwezig. "We voegen al onze kennis en middelen samen om seksueel geweld naar de geschiedenis te verbannen, waar het hoort", zegt hij.

Hij noemt het geweld een grote internationale misdaad, en roept landen op geen onderdak te bieden aan daders. "We moeten samen één boodschap hebben voor daders: je kunt niet vluchten en je nergens verbergen."

.

Doel

De top moet natuurlijk wel wat opleveren. De belangrijkste doelen op een rijtje:

Doelen

Een wereldwijde werkwijze maken om incidenten vast te leggen en te onderzoeken;Landen aanmoedigen om hun wetten aan te scherpen, zodat daders worden vervolgd;Landen aanzetten om soldaten te trainen zodat ze seksueel geweld kunnen stoppen;Meer geld beschikbaar stellen voor slachtoffers van seksueel geweld;Landen anders laten aankijken tegen verkrachtingen in conflictgebieden.

"De top is geslaagd als de aanwezige overheden het aanpakken van seksueel geweld tegen vrouwen echt tot prioriteit maken", zegt De Zwaan. "Dat kunnen ze laten zien door bijvoorbeeld financiële toezeggingen te doen."

Door: Maarten

STER reclame