NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Mosul in handen van militanten

Premier Maliki heeft het Iraakse parlement in Bagdad gevraagd de staat van beleg uit te roepen, wegens de val van de noordwestelijke stad Mosul. De tweede stad van het land is na dagen van hevige gevechten in handen gevallen van radicale soennitische opstandelingen. Honderden strijders namen gisteren het provinciale regeringsgebouw in, staken politiebureaus in brand en bevrijdden gevangenen.

De stad is nu voor het grootste deel in handen van strijders van de extremistische beweging ISIS, een afsplitsing van al-Qaida.

Vlucht gouverneur

De gouverneur van de provincie Nineveh, waarvan Mosul de hoofdstad is, riep de bewoners van de stad gisteren nog op zich te verzetten tegen de aanvallers. Vandaag ontvluchtte de gouverneur, een broer van de Iraakse parlementsvoorzitter, de stad.

Parlementsvoorzitter Nujaifi heeft de Amerikaanse regering om hulp gevraagd en een dringend beroep gedaan op de landelijke regering en het regionale Koerdische bestuur om versterkingen naar Mosul te sturen.

Een anonieme overheidsfunctionaris zei dat de situatie in Mosul chaotisch is, en dat leger en politie er niet te bekennen zijn.

ISIS

In Mosul zijn ook een militair vliegveld, een kazerne en een zwaar beveiligde gevangenis gevestigd. Onduidelijk is of de rebellen de gevangenis ook al hebben veroverd.

De val van Mosul is een zware tegenvaller voor de regering in Bagdad. De soennitische extremisten winnen terrein in het noordwesten van het land, in het grensgebied met Syrië waar ISIS ook sterk vertegenwoordigd is.

Mosul

Na de val van het regime van Saddam Hussein in 2003 is het in Mosul altijd onrustig gebleven. De stad heeft een overwegend Arabische bevolking, terwijl Koerden in de omgeving in de meerderheid zijn. Mosul ligt net buiten de autonome Koerdische regio in het noordwesten van Irak. De Amerikanen namen de stad in op 11 april 2003.

Sindsdien was de stad vaak het toneel van terreuraanslagen. In 2004 begon de slag om Mosul, toen Amerikanen in de stad waren gelegerd. Militanten begonnen toen gecoördineerde terreuraanvallen op de stad. Jaren later begonnen de Amerikanen een operatie om extremisten uit de stad te verjagen en om veiligheid en stabiliteit terug te brengen.

STER reclame