Argentijnse primeur op WK hockey

time icon Aangepast

Met een 5-1 overwinning op Zuid-Afrika heeft Argentiniƫ zich verzekerd van een plaats in de halve finales bij de WK hockey. Het betekent ook dat bij Duitsland de laatste hoop op een mirakel verkeken is.

Plaatsing voor de halve finales is een primeur voor de Argentijnse mannen, die op een wereldkampioenschap nooit verder kwamen dan een zesde plaats. Als nummer elf van de wereld werd Argentiniƫ in Den Haag vooraf ook geenszins als kanshebber op eremetaal gezien.

Verdediging het geheim

Gevraagd naar de verklaring van het plotselinge succes antwoordt Gonzalo Peillat direct: "Onze verdediging is het geheim." Om daar vervolgens nog algemeenheden als "hard werken" en "de goede sfeer" aan toe te voegen, maar met die eerste zin sloeg Peillat de spijker op zijn kop.

Het was de vaste volgers van het Argentijnse hockey namelijk ook al opgevallen dat de ploeg onder bondscoach Carlos Retegui voor een voor Argentijnse begrippen erg defensieve speelwijze heeft gekozen.

En met succes. De Zuid-Amerikanen geven vrijwel niets weg. Veelzeggend is dat na de openingswedstrijd tegen Nederland (3-1 nederlaag) vier zeges op rij volgden, waarin alleen Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika nog eenmaal tegen scoorden.

Strafcornersucces

Ook het aanvallende plan is helder: op zoek naar een strafcorner om toernooitopscorer Peillat aan het werk te zetten. Waar andere erkende specialisten als bijvoorbeeld Mink van der Weerden het vizier nog niet op scherp hebben staan, scoort Peillat aan de lopende band.

Met negen treffers staat hij op een cornergemiddelde van zo'n vijftig procent. Daarmee is hij verantwoordelijk voor een groot deel van de Argentijnse productie.

Dubbelbondscoach

Toch is Peillat niet de meest besproken man aan Argentijnse zijde. Die eer gaat naar het brein achter de verrassing van het mannentoernooi: Carlos Retegui. Tot ieders verbazing combineert hij het bondscoachschap bij de mannen met het bondscoachschap bij de Argentijnse vrouwen, met succes.

Een paar uur na het bereiken van de halve finales met de mannen, kan Retegui datzelfde doen met de vrouwen. Een gelijkspel tegen China volstaat.

De opmerkelijke dubbelfunctie werd in eigen land aanvankelijk met scepsis ontvangen, maar die twijfel is door de goede prestaties snel weggenomen. Zelf ziet Retegui in zijn drukke programma geen enkel bezwaar. "Als het om hockey gaat, kan ik 24 uur per dag werken, dus maak je om mij geen zorgen."

STER Reclame