Acteur Rik Mayall (56) overleden

time icon Aangepast

De Britse acteur en komiek Rik Mayall is overleden. Mayall werd in de jaren tachtig ook in Nederland zeer bekend door zijn rol in The Young Ones. Mayall speelde daarin de anarchistische en en seksueel gefrustreerde dichter Rick. Met zanger Cliff Richard scoorde de cast van The Young Ones in diezelfde tijd een hit met een heruitgave van Richards Living Doll.

Mayall speelt een rol in de verfilming van Heleen van Royens boek De Ontsnapping, waarvoor onlangs opnames zijn gemaakt in Portugal. De film moet volgend jaar uitkomen. "Geschokt en bedroefd", twittert Van Royen. En: "Groot komisch talent". De tweet wordt begeleid door een selfie van haar en Mayall.

Bottom

Mayalls belangrijkste tegenspeler in The Young Ones was Adrian Edmondson, die de rol van gestoorde heavy-metal-fan Vyvyan speelde. De twee kenden elkaar sinds begin jaren tachtig uit de Londense comedy-scene.

Behalve in The Young Ones speelden ze samen in slapstick-sitcom Bottom. Mayalls rol van Richie leek sterk op die van Rick uit The Young Ones. Net als The Young Ones werd Bottom in Nederland door de VPRO uitgezonden.

Alan B'stard

In The New Statesman speelde Mayall de politicus Alan B'stard, die in allerlei problemen raakte. Daarmee werden vooral de Conservatieven in Groot-Brittannië op de hak genomen.

Mayall nam ook opvallende bijrollen voor zijn rekening, zoals die van de over-the-top actieheld Lord Flashheart in Blackadder, met Rowan Atkinson.

Coma

Mayall lag in 1998 dagen in coma na een ongeluk met een quad, maar herstelde bijna volledig. Vorig jaar zei hij over dat ongeluk: "Het belangrijkste verschil tussen nu en vóór het ongeluk is dat ik gewoon heel erg blij ben dat ik leef."

Mayall was 56, getrouwd en vader van drie kinderen. Over de doodsoorzaak is niets bekend. Zijn management zegt dat er later meer informatie over komt.

STER Reclame