NOS NieuwsAangepast

Traangas bij staking in São Paulo

In de Braziliaanse stad São Paulo heeft de politie traangas gebruikt om stakend metropersoneel uit een station te verdrijven. Een deel van het metropersoneel staakt voor de vijfde dag op rij om een loonsverhoging van 12 procent af te dwingen. De werkgever, een overheidsbedrijf, biedt niet meer dan 8,7 procent loonsverhoging.

"Dit is hoe zij onderhandelen: met traangas en repressie", zei een vakbondsleider nadat de stakers op straat waren gezet. Ze vertrokken daarna te voet richting stadscentrum, om zich aan te sluiten bij een demonstratie voor lagere woonlasten en gratis openbaar vervoer.

Door de staking is de helft van het aantal metrostations in São Paulo gesloten en rijden er veel minder metrostellen dan normaal. Het verkeer in de zeer drukke stad is daardoor ernstig ontregeld.

Openingswedstrijd

De autoriteiten zijn bang dat de staking donderdag niet voorbij is, als in São Paulo de openingswedstrijd van het WK-voetbal wordt gespeeld. Een groot deel van de bijna 70.000 bezoekers moet met de metro naar het Arena de São Paulo-stadion.

Een rechtbank heeft de organiserende vakbond een boete van 130.000 euro opgelegd voor de eerste vier dagen van de staking. Met ingang van vandaag komen daar boetes van 160.00 euro per dag bij.

Gisteren lieten stakers direct na de uitspraak van de rechter al weten dat de staking doorgaat. Ook een dreigement van hun werkgever dat de deelnemers ontslagen zullen worden, heeft niet geholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl