NOS NieuwsAangepast

Brunssum: 1 op 50 in hennepteelt

"Mensen moeten uitkijken om niet die wereld in te stappen, want je komt er niet meer uit." Dat zegt burgemeester Luc Winants van het Zuid-Limburgse Brunssum over illegale hennepteelt in zijn gemeente. In de regio Parkstad, waartoe ook Brunssum behoort, zou inmiddels 1 op de 50 gezinnen op de een of andere manier betrokken zijn bij hennepteelt.

Winants noemt het getal schrikbarend. Hij baseert zich op onderzoek van Dagblad de Limburger en hoogleraren. "Het gaat niet alleen om hennepplantages. Je hebt natuurlijk een locatie nodig waar je kan kweken", zegt Winants. "Maar er zijn ook huishoudens die bijvoorbeeld hun huis beschikbaar stellen om de hennep te drogen of mensen die in de elektriciteitsbusiness zitten. Het is opgesplitst in veel takken."

Risico's onderschat

Volgens Winants is er een kwetsbaar deel van de bevolking dat zich laat aansporen mee te werken aan hennepteelt. "Het komt in alle lagen van de bevolking voor", zegt de burgemeester. "Het is een manier van makkelijk en snel geld verdienen, maar het wordt onderschat als een buitengewoon risico. Alleen al voor de brandveiligheid. Er zijn landelijk talloze voorbeelden waarbij het helemaal misgaat."

Ook justitieel onderschatten mensen de risico's, denkt Winants. "Je komt in aanraking met justitie en vervolgens kom je in een chantabele positie te zitten door de criminele wereld achter de hennepteelt."

Gedogen of reguleren

De discussie over het legaliseren en reguleren van de hennepteelt wordt al jaren gevoerd. Winants noemt het debat "een geromantiseerde discussie", omdat er in Den Haag geen knopen worden doorgehakt. "Europa wil geen gedoogconstructie. De burgemeesters vinden het allemaal naïef. We zien de problemen alleen maar groter worden. Reguleren kan slagen als alles goed in de gaten wordt gehouden."

Om illegale hennepkwekerijen tegen te gaan, werkt de gemeente samen met politie, woningcorporaties, het Openbaar Ministerie en de energiebedrijven. Dagelijks wordt er wel ergens in Limburg een wietplantage opgerold. Volgens een berekening van de Limburgse krant verdienen henneptelers jaarlijks 237 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl