NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Jean-Marie Le Pen in opspraak

Front National-boegbeeld en Europarlementariër Jean-Marie Le Pen heeft opnieuw een antisemitische opmerking gemaakt. Over de Joodse zanger Patrick Bruel zegt Le Pen "we bouwen de volgende keer wel weer een oven".

Met zijn opmerking verwijst Le Pen naar de moord op de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

De oprichter en erevoorzitter van het Front National deed zijn uitspraak in een filmpje bedoeld voor de website van de partij. Daar is het inmiddels niet meer te zien, maar het staat wel op de site van de Franse krant Le Parisien.

Kritiek

Het interview met Le Pen ging over de kritiek van verschillende beroemdheden op het Front National. Onder meer de zangeres Madonna en oud-tennisser Yannick Noah spraken zich negatief uit over de winst van de partij bij de Europese verkiezingen.

Als ze niet van Frankrijk houden, moeten ze hier ook maar niet meer optreden, zei Le Pen. Gevraagd naar Patrick Bruel, die zich ook negatief had uitgesproken, plaatste hij lachend zijn antisemitische opmerking.

Dilemma

Veel Fransen kijken hier niet meer van op, zegt correspondent Ron Linker. Le Pen doet vaker discriminerende uitspraken. Eind vorige maand zei hij op een partijbijeenkomst dat het dodelijke ebola-virus het immigratieprobleem kan oplossen.

Linker noemt de opmerking van Jean-Marie Le Pen slecht nieuws voor zijn dochter Marine die de partij een vriendelijker uitstraling wil geven. "Ze staat nu voor een dilemma: hoe kan ik enerzijds de partij hervormen, en anderzijds de populaire Le Pen te vriend houden."

PVV-leider Wilders wil in het Europees Parlement samenwerken met het Front National. Wilders benadrukt telkens dat het Front National onder leiding van Marine Le Pen geen antisemitische partij is. Vader Le Pen zit wel namens de partij in het Europees parlement.

STER reclame