NOS NieuwsAangepast

Sisi wil Egypte op de schop nemen

Abdel Fatah al-Sisi zegt dat het tijd is om te bouwen aan een stabielere toekomst voor Egypte. Hij roept alle Egyptenaren op daar hard aan mee te werken. Sisi zei dat kort na zijn beëdiging als president van Egypte.

Volgens de nieuwe president was zijn beëdiging een historisch moment voor Egypte. "In de afgelopen duizenden jaren heeft dit land nog nooit een democratische, vreedzame overdracht van de macht meegemaakt", zei hij.

Miljardenproject

Sisi kreeg bijna alle stemmen tijdens de presidentsverkiezingen in Egypte, maar het maakt zijn nieuwe baan er niet makkelijker op. De oud-legerleider moet de economie uit het slop halen na drie jaar van chaos. Zijn oplossing: een miljardenproject in de woestijn.

Egypte is een van de dichtstbevolkte landen in de Arabische wereld, waar de meeste mensen wonen in een relatief klein gebied langs de Nijl. Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn en is amper bevolkt.

Sisi wil daar verandering in brengen. Er moeten 48 nieuwe steden worden gebouwd, 8 nieuwe vliegvelden en 1,6 miljoen hectare woestijn moet worden omgetoverd tot landbouwgrond. Tot slot wordt alles ontsloten door nieuwe achtbaanssnelwegen en spoorwegen. De kosten: dik 100 miljard euro.

Oude plannen

Sisi heeft het plan niet zelf verzonnen. Sterker: de plannen zijn al bijna dertig jaar oud. Geoloog Farouk El-Baz maakte ze al in 1985. Hosni Mubarak, die in 2011 werd afgezet, was toen vijf jaar aan de macht en Egypte had 50 miljoen inwoners in plaats van de huidige 86 miljoen.

Volgens Baz liep Mubarak niet warm voor zijn plannen. In 2005 werden de plannen nog eens afgewezen vanwege de kosten, toen 16,8 miljard euro.

Enkele dagen nadat Sisi zijn kandidatuur had aangekondigd, nam hij contact op met Baz. Ze spraken vier keer over de plannen, zei de geoloog tegen persbureau Reuters. Sisi bombardeerde ze tot zijn belangrijkste verkiezingsbelofte. Volgens de kersverse president moet het geld voor de plannen van elders komen, vooral van rijke Egyptenaren in het buitenland en door investeringen uit de Golfstaten.

Corruptie

Economen hebben grote twijfels over Sisi's plannen: "Grote staatsprojecten kunnen de grote problemen niet in één keer wegtoveren", zegt Egypte-expert Nathan Brown. Vooral de wijdverbreide corruptie in Egypte lijkt een groot probleem.

In de corruptieranglijst van Transparency International staat het land op plaats 114 van de 177 (op 1 staat het minst-corrupte land: Denemarken). Corruptie is volgens kenners de belangrijkste reden dat veel Egyptische projecten vaak niet verder komen dan de tekentafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl