In Egypte is Abdel Fatah al-Sisi beëdigd als president. Sisi won onlangs met overmacht de verkiezingen, maar glansrijk was zijn zege niet. Hij had gehoopt op een ruim mandaat van de Egyptische kiezer, maar de opkomst bleef steken onder de 50 procent.

Boycot

De verkiezingen werden geboycot door de aanhangers van de Moslimbroederschap, de organisatie van de afgezette president Morsi. Ook liberale activisten die een prominente rol speelden in de opstand tegen Morsi's voorganger Mubarak gingen niet naar de stembus. Zij vinden dat Sisi zich ontpopt als een dictator die de rechten van burgers drastisch heeft ingeperkt.

In de stad Kafr-el-Sheikh gingen honderden aanhangers van de Moslimbroederschap de straat op om te demonstreren tegen Sisi.

Verdeeld

De nieuwe president moet veel problemen het hoofd bieden. Hij moet proberen de economie een impuls te geven en de kloof tussen arm en rijk in Egypte te verkleinen. Ook is hij nog verwikkeld in een strijd met islamitische extremisten. Sisi heeft duizenden tegenstanders laten oppakken. De Moslimbroederschap is bestempeld tot een terroristische organisatie. Honderden moslimbroeders zijn ter dood veroordeeld.

Ook de kopstukken van de beweging moeten terechtstaan. Een van hen is oud-president Morsi.

STER reclame