NOS NieuwsAangepast

"Vooral oudere kinderen zwaarder"

In de paskamer sta je er niet bij stil hoe kledingmakers aan de maten komen. Daar blijken tabellen voor te bestaan en die zijn alles behalve statisch.

Zo is de afgelopen jaren de taille-omvang bij kinderen centimeters toegenomen. "Vooral oudere kinderen zijn zwaarder geworden", zegt onderzoeker Hein Daanen van instituut TNO.

Samen met de branchevereniging van de kledingindustrie Modint heeft TNO de lichaamsmaten van kinderen in nieuwe tabellen verwerkt. Daarbij werd gebruik gemaakt van gegevens van artsen.

Patronen

"In vergelijking met de vorige meting van 12 jaar geleden, zijn kinderen gemiddeld 2 kilo zwaarder, terwijl ze even lang zijn gebleven. Dat vertaalt zich in een grotere taille-omvang."

Ten opzichte van 2002 is de omvang van de taille soms wel 4 centimeter groter. Ook armen en benen zijn nu dikker. Hoe ouder en langer kinderen zijn, hoe meer het gewicht is toegenomen.

De kledingindustrie heeft volgens Daanen groot belang bij deze gegevens. "Fabrikanten moeten bij het maken van patronen weten dat de taille-omvang groter is bij dezelfde lichaamslengte."

Kostbaar

De industrie heeft zich al aangepast, maar tot nu toe moest dat op grond van het niet verkochte assortiment, zegt de onderzoeker. "Nu kunnen ze zich baseren op nauwkeurige gegevens."

De lichaamsmaten van volwassenen zijn niet onderzocht, omdat een "volledig nieuwe meetcampagne nogal kostbaar is". Wel beschikt het CBS over actuele cijfers. Daanen verwacht dat die worden verwerkt in nieuwe tabellen. "Er is vanuit de industrie veel vraag naar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl