NOS NieuwsAangepast

VVD: vermogen niet extra belasten

De VVD is tegen een hogere belasting op vermogen. In De Telegraaf spreekt fractievoorzitter Zijlstra van "een grote pot geld waar links begerig naar kijkt".

Volgens Zijlstra ben je "dom bezig" als je vermogen meer gaat belasten. "Het feit dat mensen meer vermogen hebben, is niet slecht. Dat wordt geïnvesteerd in de economie." Hij vindt dat de inkomens in Nederland gelijkmatig zijn verdeeld.

Oneerlijk

Ook Zijlstra is voor het aanpakken van het volgens hem te ingewikkelde belastingstelsel en voor het verlagen van de kosten op arbeid, maar hij botst met coalitiepartner PvdA over de manier waarop.

Onlangs hield PvdA-leider Samsom een pleidooi voor een belastingverschuiving waarmee arbeid minder en kapitaal meer wordt belast. In tegenstelling tot de VVD noemde hij de vermogensverdeling in Nederland juist "uitermate oneerlijk." De PvdA-Kamerleden Groot en Nijboer pleitten donderdag in NRC Handelsblad ook voor het meer belasten van vermogen.

Het kabinet studeert op mogelijkheden om het belastingstelsel te vereenvoudigen en wil werk goedkoper maken. Omdat het technisch ingewikkeld is, maar ook vanwege de politieke gevoeligheid, worden voorlopig geen knopen doorgehakt.

Na de zomer

Vorig jaar deed de commissie-Van Dijkhuizen allerlei voorstellen om het belastingstelsel te veranderen. Volgens de voorstellen worden de tarieven lager en komen er minder aftrekposten en eenvoudiger toeslagen.

Het kabinet was eerst van plan rond deze tijd met een reactie op de commissie-Van Dijkhuizen te komen. Maar staatssecretaris Wiebes schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat hij meer tijd nodig heeft. "Inmiddels is mij gebleken dat van diverse zijden de behoefte bestaat aan een bredere beschouwing op het belasting- en toeslagenstelsel en niet louter een reactie op de adviezen van de commissie-Van Dijkhuizen." Wiebes kondigt nu een bredere beschouwing aan na de zomer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl