NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Willems-Orde voor nieuwe held

Het ministerie van Defensie reikt in oktober de Militaire Willems-Orde uit aan commando Gijs Tuinman (34). De jarenlange procedure om iemand de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding te geven is bijna afgerond. Alleen koning Willem-Alexander moet zijn handtekening nog zetten.

Dat melden bronnen aan de NOS. Het ministerie van Defensie wil het bericht niet officieel bevestigen.

De Willems-Orde wordt zelden uitgereikt. De laatste militair die de eer ontving, is Marco Kroon, in 2009. Dat was voor het eerst in 54 jaar. Op dit moment dragen vijf mensen de onderscheiding. Drie Nederlanders, een Engelsman en een Amerikaan.

Afghanistan

Majoor Tuinman diende vijf keer in Afghanistan en ging ook verschillende keren op missie naar Afrika. Hij krijgt de Willems-Orde onder meer voor zijn optreden op 6 september 2009, in Deh Rawod. Hij leidde die dag een groep commando's en mariniers die korporaal Kevin van de Rijdt probeerde te redden.

Van de Rijdt overleed toch, maar de actie van de commando's wordt gezien als heldhaftig. Zes ondergeschikten van Tuinman kregen een Bronzen Kruis. Tuinman zelf werd voor een eerdere heldendaad al onderscheiden met de Bronzen Leeuw.

Kroon

De Volkskrant schrijft dat ingewijden aan de krant melden dat Defensie met de onderscheiding het blazoen van de Willems-Orde wil oppoetsen. Marco Kroon zou niet meer voldoen als uithangbord.

Kroon kwam nadat hij de onderscheiding had gekregen in opspraak door een rechtszaak tegen hem wegens drugs- en wapenbezit. Kroon gaf toen toe dat hij stroomstootwapens in bezit had gehad, maar werd vrijgesproken van drugsbezit. Inmiddels is hij weer actief als militair.

Nieuwe generatie

Volgens NOS-verslaggever Peter ter Velde heeft de nieuwe uitreiking daar niets mee te maken: "De benoeming van nieuwe dragers van de Willems-Orde zat er al aan te komen nog voordat Nederland van Marco Kroon had gehoord."

"Op Kroon na zijn alle nog levende dragers van de orde boven de 90 jaar. Ze sterven uit. Met de missies in Afghanistan zijn er weer mensen die voldoen aan de vereisten van de Willems-Orde, zoals moed, beleid en trouw. Er zit gewoon een nieuwe generatie dragers aan te komen."

Tijdens een van de missies in Afghanistan ging NOS-verslaggever Peter ter Velde met Tuinman op pad, bekijk de reportage hiernaast.

STER reclame